Disse gutta kan avgjøre Nepals fremtid

Anish (19) og Jack (15) kan sitte med nøkkelen til Nepals fremtid.Etter at krigen mellom maoistene og monarkiet tok slutt er mange av opprørernes geriljasoldater overført til ungkommunistligaen. Foto: Lars Akerhaug.
Anish (19) og Jack (15) kan sitte med nøkkelen til Nepals fremtid.Etter at krigen mellom maoistene og monarkiet tok slutt er mange av opprørernes geriljasoldater overført til ungkommunistligaen. Foto: Lars Akerhaug.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSiden geriljaen la ned våpnene har tidligere maoist-soldater banket opp politiske motstandere. - Vi legger ikke ned, sier lederen for ungdomsligaen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter/Kathmandu): På en maoistisk ungdomsleir i Kathmandu møter ABC Nyheter Anish (19) og Jack (15). Det bor omtrent 120 i leiren, det store flertallet er unge gutter, men det bor også barnefamilier og enslige jenter. Her lever de under et militært regime, med fysisk fostring. De dyrker grønnsaker, avler opp griser og driver fiskeoppdrett i en skitten søledam.

Guttene blir vekket klokka fem om morgenen og må i seng klokka ti om kvelden. Ved siden av disse de fysiske aktivitetene får de unge guttene og jentene opplæring i Maos skrifter og deres egen formann Prachanda.

- Han er en stor mann. Den største av alle de store maoistlederne i Nepal, sier Anish. Nå er idolet valgt til statsminister.

- Under hans ledelse vil Nepal gå en fredelig fremtid i møte.

Var barnesoldat, ble ligamedlem

Den kommunistiske ungdomsligaen spredte seg som paddehatter i Nepal etter at de demokratiske partiene og maoistene underskrev en fredsavtale i 2005 og store protester og demonstrasjoner tvang eks-kongen Gyanendra til å gjeninnføre demokratiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildet av formann Prachanda fra moaistpartiet pryder porten til Ungkommunistenes Liga. Foto: Lars Akerhaug.Bildet av formann Prachanda fra moaistpartiet pryder porten til Ungkommunistenes Liga. Foto: Lars Akerhaug.

- Jeg var i geriljaen i tre år før jeg ble med i ungdomsligaen, sier Anish. For seks år siden ble han rekruttert til maoistpartiet. Da han var 16 år ble han med i geriljaen. Et av de viktigste punktene maoistene har blitt kritisert for av internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner er bruken av barnesoldater i geriljaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg deltok i et stort slag. Vi tapte, men jeg var bare i de bakre rekkene og hjalp til med forsyninger og pleie av de sårede, siden jeg var så ung.

Banker opp politiske motstandere

Maoistene legger ikke skjul på at ungdomsligaen er en videreføring av geriljaorganisasjonen.

- Vi overførte partikommisjonærer fra folkehæren til den kommunistiske ungdomsligaen, sier generalsekretær i ungdomsligaen, Dilip Kumar Prajuput. Men han nekter for at gruppen har en militær funksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er en politisk organisasjon, ikke paramilitære.

De unge maoistene avler opp griser i et forsøk på å kunne leve av egne midler. Foto: Lars Akerhaug.De unge maoistene avler opp griser i et forsøk på å kunne leve av egne midler. Foto: Lars Akerhaug.

Men selv om ungkommunistenes generalsekretær nekter for at ungkommunistene tar loven i egne hender, forteller de unge guttene ABC Nyheter møter i maoist-leiren en annen historie.

- Før valgene banket vi opp tilhengere av kongen og politiet. Nå har vi sluttet med det, bedyrer Anish.

- Jeg ble imponert av maoistene

Egentlig har Anish og Jack andre navn. Fornavnene er «partinavnene», en tradisjon fra tiden da maoistene var en undergrunnsorganisasjon. Men gamle vaner er seiglivede. Jack ble nemlig ikke med før etter at krigen tok slutt.

- Jeg ble imponert av maoistene. De pleide å komme til landsbyen min under krigen. Mange der jeg bodde ble med, sier tenåringen.

Anish levde i seks år uten kontakt med familien. Maoistpartiet er blitt hans nye slektninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Etter krigen har jeg gjenopptatt kontakten med familien. Jeg snakker med dem på telefon en gang hver tredje eller sjette måned og besøker dem kanskje en gang i året, sier han. Medlemmene av ungkommunistligaen må søke permisjon for å forlate leiren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lover endringer

Men nå lover maoistene endringer. Etter valget av partilederen Deval Prachanda som statsminister vil partiet trappe ned på gerilja-aktivitetene.

- Vi vil stoppe de paramilitære aktivitetene til ungkommunistene, sier Pampha Bhusal fra maoistpartiet.

Samtidig med at maoistene går inn i regjeringen har de nettopp tatt over driften av et sykehus i hovedstaden Kathmandu. Spørsmålet mange internasjonale observatører nå stiller seg er om maoistene bygger en stat innen staten. Men maoist-representanten nekter

- Vi har ingen alternativ plan, vi stoler på den nye staten, sier parlamentsmedlem- bygger en stat innenfor staten

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De gjør aldri det de sier

Men Sushil Pyakurel, som har vært involvert i fredsprosessen mellom maoistene og de demokratiske partiene er skeptisk til maoistenes evne til å endre metodene.

- De ønsker å bygge en stat innenfor staten. De gjør aldri det de sier.

Likevel tror han ledelsen for partiet ønsker å sette en sluttstrek for den væpnede konflikten.

- Jeg stoler på maoist-lederen Prachanda. Problemet er ikke lederne, men grunnplanet. Hvis de setter seg i mot kan det være slutten for fredsprosessen.

Nepal har nå fått en regjering der makten deles mellom venstresidepartiet UML, et parti som representerer en stor minoritet iSør-Nepal og maoistene. Men onsdag skal likevel en journalist fra Kathmandu Times ha blitt banket opp av ungkommunistene da han skulle dekke et maoist-arrangement der ledende medlemmer fra partiet deltok.


Les flere nyheter fra Asia på Startsiden