Forsvarte OL-gullet

<p class="hidden">Andreas Thorkildsen ble nok en gang gullvinner i OL. Ingen var i nærheten av nordmannen i dagens spydkonkurranse. (Foto: Scanpix) </p>
Andreas Thorkildsen ble nok en gang gullvinner i OL. Ingen var i nærheten av nordmannen i dagens spydkonkurranse. (Foto: Scanpix)

<pAndreas Thorkildsen (26) forsvarte OL-gullet i spyd. Han var klart best i finalen og vant med olympisk rekord på 90,57 meter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nå har det vært fem gode år for meg. Det er det ingen tvil om. Jeg må si at jeg er lettet over å avslutte denne konkurransen med et så godt resultat. Det er ikke så overraskende, for jeg har vært bedre enn før på trening, sa han.

– Det var helt greit å få ut potensialet mitt her og nå. Det er ikke noen selvfølge å forsvare en gullmedalje.

Han ser framover, og om fire år har han sjansen til å tangere Zeleznys tre OL-gull når det skal være leker i London.

– Det er ikke noe jeg har tenkt på før dere nevner det, sa han til de norske pressefolkene i «Fugleredet», men at Thorkildsen kan tenke seg legendestatus som tsjekkeren er det liten tvil om.

Han kommer nok til å være med i mange år ennå.

– Jeg har ikke fått ut det jeg har vært god for tidligere i år, men følte at jeg fikk ut alt nå. Det er heller ingen tvil om at dette er min aller største seier i mesterskapssammenheng, sa Andreas Thorkildsen.

Stolt trener

Åsmund Martinsen, Thorkildsens trener var stolt som en hane etter at OL-gull nummer to var i boks.

– Andreas har ekstremt sterk psyke. Dessuten trener vi målbevisst mot mesterskapene, sa han.

– Allerede fredag skjønte jeg at han var klar og skikkelig gira. Han var veldig bestemt, og det fortsatte i dag. Da vi var i «callroom» en times tid før konkurransen, fortalte han meg at han gjerne ville utpå for å kaste med en gang, sa Martinsen.

Han kunne fortelle om en elev som var både tent og avslappet på oppvarmingen.

– Andreas har en trygghet ved at han er godt forberedt. Han klarer å ta ut sitt beste når han må. Det er en styrke, sa treneren.

– Hva skal til for at han bli enda bedre?

– Enda bedre teknikk. Det er mer å gå på der, særlig fra kryssteget og ut.

– Er du stolt?

– Klart jeg stolt. Dette er jo den femte medaljen på fem år.

Helt sjef

Ketil Tømmernes, sportssjef i Norges Fri-idrettsforbund, hyller Thorkildsen etter OL-gullet.

– Han er en moderne type utøver, en som trenger store anledninger og trives da. Da tar han ut sitt aller beste. Nå var han skadefri og godt trent. Det var perfekte forutsetninger for å gjøre en topp konkurranse. Vi snakket også om å ta kommandoen fra start. Det gjorde han. Andreas var helt sjef der ute, sier Tømmernes til NTB.

Sportssjefen slutter i friidrettsforbundet snart. Spydgullet var en fin avskjedsgave.

– Andreas fikk ikke sjansen til å vise sitt rette jeg i VM i fjor. Da hadde han vondt i ryggen. Høsten i fjor var det et helt apparat innblandet rundt ham, sier han.

– De siste dagene har jeg merket at Andreas var klar og i form. Da går han veldig inn i konkurransesituasjonen. For oss andre gjelder det da å holde seg litt unna og ikke skape stress og uro.

Gullet er Norges fjerde i friidrett de siste fire OL. Vebjørn Rodal vant 800 meter i 1996, Trine Hattestad spyd i 2000, mens Andreas Thorkildsen har fulgt opp suksessen i så vel Aten som Beijing.

Spydseieren er Norges tredje triumf i Beijing etter gull til så vel roeren Olaf Tufte som håndballjentene. Både Thorkildsen og Tufte forsvarte sine gull fra Aten.

Sølvet gikk til latvieren Ainars Kovals med 86,64, mens regjerende verdensmester Tero Pitkämäki fra Finland tok bronse med 86,16.

Personvernpolicy