Islamister igjen på fremmarsj i Somalia

Innbyggere i Kismayo står foran en truffet vegg etter kamper torsdag. Foto: Scanpix
Innbyggere i Kismayo står foran en truffet vegg etter kamper torsdag. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIslamistiske opprørere har tatt kontroll over den somaliske havnebyen Kismayo, ifølge øyenvitner. Minst 70 personer skal være drept i harde kamper i byen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om situasjonen i Somalia
*Landet har ikke hatt noen effektiv regjering siden diktatoren Mohamed Siad Barre ble styrtet i 1991.
*I juni 2006 tok Unionen av islamske domstoler kontroll over hovedstaden Mogadishu. Men Somalias naboland Etiopia gikk med stilltiende amerikansk godkjenning inn med militærmakt og jaget islamistene ut av byen.
*I 2007 ble den tidligere krigsherren Abdullahi Yusuf valgt til president. Men heller ikke overgangsregjeringen som ble opprettet under hans ledelse, førte til noen stabilisering av situasjonen.
*Voldsbølgen i Somalia det siste året har krevd over 8.000 menneskeliv og drevet én million mennesker på flukt. 3,5 millioner mennesker har ifølge FN behov for nødhjelp.

– Kismayo er fullstendig under islamistenes kontroll, sier handelsmannen Mohamed Abdi i byen.

Tapet av Kismayo til den islamistiske opprørsgruppen al-Shabaab er nok et tilbakeslag for overgangsregjeringen, som undertegnet en fredsavtale med enkelte opposisjonelle denne uken. Men avtalen har gjort lite for å få slutt på volden som ryster det krigsherjede landet.

70 mennesker skal være drept og flere titall såret i kampene, som er de verste i området på flere måneder.

Geriljakrig

Kampene startet etter at en lokal klanleder kjørte på en landmine onsdag, melder den lokale radiostasjonen Garowe. Minen skal ha blitt utplassert av al-Shabaab som del av et forsøk på å ta kontroll over byen, som ligger 50 mil sør for hovedstaden Mogadishu.

– Kismayo er under vår kontroll. Vi overmannet dem og gjorde slutt på kampene, sier gruppens talsmann, sjeik Mukhtar Robow, til Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jager fortsatt de krigerne som rømte. Situasjonen er rolig, og vi henstiller på det sterkeste folk om å holde seg i ro, sier han.

Sjefen for en lokal milits benekter imidlertid at hans gruppe er jaget ut av byen av islamistene, og sier militsen foretok «en taktisk tilbaketrekning for å unngå tap av mange sivile liv».

Al-Shabaab, som er den væpnede fløyen av Unionen av islamske domstoler, har drevet geriljakrig i Somalia siden Etiopia hjalp myndighetene med å drive gruppen tilbake i 2006.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Én lege på jobb

Situasjonen på sykehuset i Kismayo, dit de sårede ble brakt, var fredag kveld kritisk med bare én lege og en håndfull sykepleiere på jobb.

– Vi er også i ferd med å gå tom for medisiner, men flere sårede er på vei hit, sier sykehusets direktør Abdi Ahmed Sugule.

Kismayo har vært relativt fredelig de siste månedene sammenlignet med den utbombede hovedstaden Mogadishu, som senest torsdag ble rammet av nye voldshandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjent i Norge

Al-Shabaab har siden starten av 2007 kjempet en opprørskamp med bombekasterangrep, veibomber og likvideringer rettet mot Somalias overgangsregjering og dens allierte i det etiopiske forsvaret.

Amerikanske myndigheter mener al-Shabaab er en terrorgruppe med nære bånd til Osama bin Laden og al-Qaida-nettverket.

Al-Shabaab og andre radikale grupper har allerede avvist fredsavtalen som ble undertegnet denne uken.

Jørn Holme, som er sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge, slo tidligere i år fast at al-Shabaab driver med terrorvirksomhet.

Gruppen ble kjent i Norge da tre norsk-somaliere ble siktet for å ha finansiert terror fordi de skal ha sendt penger til organisasjonen. Mange i det somaliske miljøet i Norge mener al-Shabaab er en frigjøringsgruppe. (©NTB)