- 50 barn ble drept «ved et uhell»

Artikkelen fortsetter under annonsen

<p76 sivile, blant dem 50 barn, er drept i et amerikanskledet angrep i Afghanistan, ifølge landets myndigheter. Slike hendelser kan få følger for hele NATO-oppdraget, mener norsk forsker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepet fant sted i Herat-provinsen vest i Afghanistan fredag, men ingen uavhengige kilder har bekreftet tapstallene som afghanske myndigheter oppgir.

Amerikanske militærkilder benekter at sivile mistet livet i angrepet, men sa tidligere på dagen at 30 Taliban-opprørere ble drept i et angrep utført av amerikanskledede koalisjonsstyrker.

Afghanistans forsvarsdepartement opplyser at fem sivile ble drept i dette angrepet.

De motstridende opplysningene viser klart hvor vanskelig det er å få ut pålitelig informasjon om sivilbefolkningens lidelser i det krigsherjede landet.

Beklagelse

Det afghanske innenriksdepartementet opplyste imidlertid fredag kveld at 76 sivile liv gikk tapt i flyangrepet fra den amerikansk-ledede koalisjonen.

– Av disse er 19 kvinner og 7 menn, resten er barn under 15 år, opplyste departementet i en pressemelding ifølge nyhetsbyrået AFP

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Innenriksdepartementet beklager på det sterkeste denne hendelsen som skjedde ved et uhell, og har sendt en delegasjon på ti mennesker til området. Flere detaljer vil bli kunngjort så snart etterforskningen er fullført, heter det videre.

–15 hus ødelagt

De amerikanskledede styrkene bombet Azizabad-området i Shindand-distriktet i Herat-provinsen fredag ettermiddag, opplyser Afghanistans innenriksdepartement.

Politisjefen i Vest-Afghanistan, Akramuddin Yawer, sier også at 76 sivile ble drept i hendelsen, og at 15 hus ble ødelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var også Taliban-krigere blant dem, men det er uklart hvor mange, sier han.

Stemmer opplysningene, er dette ett av de høyeste sivile tapstallene i forbindelse med et koalisjonsangrep siden islamistgruppen Taliban ble fjernet under invasjonen av Afghanistan i 2001.

Kan få følger

Til tross for et vedvarende stort fokus på at mange sivile liv går tapt i Afghanistan, har det vært mange slike hendelser, påpeker seniorforsker Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slike hendelser er veldig alvorlig. Dette er på mange måter blitt en symbolsak i Afghanistan, sier han til NRK.

Afghanistan-eksperten slår fast at slike mislykkede angrep på opprørere blir et «dramatisk slag mot troverdigheten til den internasjonale operasjonen».

Hendelser av denne typen skyldes dårlig etterretning og at de internasjonale styrkene satser på bruk av flymakt for ikke å utsete egne soldater for risiko, ifølge PRIO-forskeren.

Paradoks

Det er et paradoks at sivile blir skadelidende når de internasjonale soldatene er utplassert i Afghanistan nettopp for å beskytte sivilbefolkningen, mener han.

– Dette kan få konsekvenser for hele NATO-oppdraget. NATO har vært klar over problemet lenge og jobbet intenst med det på høyeste nivå. Men resultatene er ikke som ønsket, og flere sivile har kommet til skade i år enn på samme tid i fjor, sier han til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hvite hus er skeptisk til meldingene fra afghanske myndigheter.

– USA og NATO har gjort svært mye for å unngå at sivile mister livet. Jeg vil også anmode om en kritisk holdning til tidlige meldinger som kommer fra Afghanistan, sier talsmann Gordon Johndroe.

Han peker på at Taliban ofte er raskt på plass i felten og ofte legger skylden på USA eller landets allierte for voldshandlinger gruppen selv har stått bak. (©NTB)