Nordmenn syke etter tsunami-innsats

<p Nordmenn som var med på å identifisere de døde etter tsunamikatastrofen i Sør-Asia har fått sykdomsproblemer, trolig på grunn av kjemikalier som ble benyttet.</p

Nordmenn syke etter tsunami-innsats
Nordmenn syke etter tsunami-innsats
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Flere nordmenn som deltok i identifiseringsarbeidet, har fått skader og sykdomstegn, skriver Aftenposten.

Rundt ti personer har rapportert om luftveisplager. To mener at skadene kan kobles direkte til ett eller flere av de kjemiske stoffene som de ble sprayet med under arbeidet. Flere har dessuten utviklet kraftig forkjølelse.

– Jeg må innrømme at jeg stusset over midlene vi ble sprayet med. Jeg kjente det rev i halsen, men vi visste ikke hva det var. På tankene sto det ikke noe og det var ikke så enkelt å få informasjon om innholdet, sier rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum.

Han ble sprayet fra topp til tå for å bli desinfisert og for å unngå smitte og bakterier. Rognum kontaktet Kripos om saken, og Kripos startet før sommeren kartlegging av de over 100 kriminalteknikerne, rettsmedisinerne og tannlegene som ble sendt til Thailand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av 35 svar som alt er gjennomgått, opplyser Kripos at fem til seks personer sier de har fått plager. I tillegg har fire personer fått luftveisplager som er udefinerte.

Kripos vil ikke gå ut med detaljer om de innrapporterte skadene før tidligst mandag.

Nordmennene som mener å ha blitt syke, får støtte fra kolleger i Sverige. Der har sju rettsmedisinere utviklet «alvorlige astmalignende problemer». To av dem er fortsatt syke og må bruke medisiner.

Storbritannia og Tyskland har på grunnlag av funnene i Sverige og Norge satt i gang kartlegging av sitt personell. (©NTB)