Tsjekkia og Slovakia mintes Sovjets innmarsj sammen

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBåde i Tsjekkia og Slovakia ble den Sovjet-ledede invasjonen som knuste Praha-våren for 40 år siden, behørig markert.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et kunstverk laget av David Cerny i Prague. Cerny er kjent for å male et minnesmerke med en Soviet-tank rosa. (Foto: Scanpix)Et kunstverk laget av David Cerny i Prague. Cerny er kjent for å male et minnesmerke med en Soviet-tank rosa. (Foto: Scanpix)

Tsjekkias president Václav Klaus besøkte torsdag Slovakias hovedstad Bratislava, mens Slovakias statsminister Robert Fico besøkte Tsjekkias hovedstad Praha. Begge to deltok på seremonier til minne om konfliktens sivile ofre.

– Dette er et mørkt øyeblikk i vår felles historie, sa Slovakias president Ivan Gasparovic da han mintes invasjonen sammen med Klaus i Bratislava.

På Wenceslas-plassen midt i Praha var det plassert en sovjetisk stridsvogn sammen med hjemmelagede plakater med slagord mot invasjonen. Det var på denne plassen at de verste kampene mellom sovjetiske styrker og Prahas innbyggere utspant seg.

Flere hundre mennesker ble drept under invasjonen, som satte en brå slutt for måneder med reformer og regjeringens forsøk på å innføre «sosialisme med et menneskelig ansikt».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Invasjonen skjedde tidlig om morgenen 21. august 1968. Militære styrker fra i alt fem Warszawapakt-land deltok, og det ble brukt om lag 500 fly. På kort tid ble Tsjekkoslovakias forsvar tvunget til å overgi seg.

Siden fulgte år med bitter underkastelse, som først tok slutt da kommunistregimet ble styrtet under den fredelige fløyelsrevolusjonen i 1989.

Fire år senere ble Tsjekkoslovakia delt i to land, og både Tsjekkia og Slovakia ble etter hvert medlemmer av EU og NATO. (©NTB)