Avviser at franske soldater ble drept av allierte

Frankrikes president Nicolas Sarkozy snakker med Afghanistans president Hamid Karzai i Kabul 20. august. (Foto: Scanpix)
Frankrikes president Nicolas Sarkozy snakker med Afghanistans president Hamid Karzai i Kabul 20. august. (Foto: Scanpix)

<pNATO avviser at de ti franske soldatene som ble drept i Afghanistan tidligere i uka, ved et uhell ble drept av alliert ild.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Etter NATOs og ISAFs mening er påstandene i Le Monde fullstendig grunnløse, sier talsperson Carmen Romero i NATO.

Den franske avisa Le Monde har intervjuet flere av soldatene som overlevde mandagens kamphandlinger øst for Kabul, og de hevder at de franske fallskjermjegerne ble drept av allierte.

Soldatene forteller hvordan de først havnet i et bakholdsangrep rundt 50 kilometer fra de afghanske hovedstaden, og at de deretter måtte vente i fire timer på forsterkninger.

– Bommet

Vi er kjent med rapportene i mediene og må derfor se nærmere på dette. Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte at dette skjedde. Da NATO-flyene endelig dukket opp, bommet de flere ganger på opprørerne og traff i stedet franske styrker i området, forteller soldatene. Da afghanske regjeringsstyrker kom til unnsetning, misforsto også de situasjonen og åpnet ild mot de franske soldatene, skriver Le Monde.

Men forsvarsminister Hervé Morin sier det ble sendt støtte til stedet innen 20 minutter etter angrepet. Frankrike har ingen informasjon som tyder på at de franske soldatene ble rammet av alliert ild, sier Morin til den franske radiostasjonen RTL.

Vil granske

NATO skal nå granske opplysningene om at de franske soldatene ble drept av sine allierte.

– Vi er kjent med rapportene i mediene og må derfor se nærmere på dette. Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte at dette skjedde, sier en talsmann for forsvarsalliansen.

ISAF vil i første omgang trolig overlate til franske myndigheter å granske hva som skjedde, legger NATO-talsmannen til.

Amerikanske fly

Pentagon bekrefter at det var amerikanske fly som kom de franske soldatene til unnsetning, men sier at de ikke har noen opplysninger som tyder på at de bommet på sine mål.

– Vi har ikke mottatt noen rapporter om falne som følge av luftstøtten, sier talsmannen Bryan Whitman.

Han svarer benektende på et direkte spørsmål om franske soldater ble drept eller såret under alliert ildgivning.

– Det foreligger ingen rapporter om dette, sier Whitman.

Ingen kommentar

President Nicolas Sarkozy reiste raskt til Afghanistan og snakket med flere av soldatene som overlevde kamphandlingene øst for Kabul.

Sent onsdag kveld landet flyet med de ti falne soldatene i Paris og Sarkozy skulle torsdag være til stede under en minnemarkering i Paris over soldatene.

Opposisjonen i Frankrike krever ny debatt om landets militære engasjement i Afghanistan. (©NTB)


Les flere nyheter fra Midtøsten og Asia på Startsiden

Personvernpolicy