Politisk handlingslammelse i Pakistan

Pakistansk politi og bombeeksperter undersøker åstedet for torsdagens selvmordsaksjon i Wah. (Foto: Scanpix)
Pakistansk politi og bombeeksperter undersøker åstedet for torsdagens selvmordsaksjon i Wah. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPakistan trenger sårt en handlekraftig regjering etter nok et blodig selvmordsangrep og ny nedgang på børsen. Men regjeringspartiene er mest opptatt av å krangle om posisjoner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 64 mennesker ble torsdag drept da to selvmordsbombere sprengte seg selv ved et militært industriområde nordvest for Islamabad. De fleste var arbeidere på vei hjem fra jobb.

Angrepet kom samtidig som regjeringspartiene så ut til å ha store problemer med å bli enige om hvem som skal bli landets neste president, og om hvorvidt omstridte dommere skal gjeninnsettes.

Nå ser det ut til at islamistiske opprørere utnytter den politiske usikkerheten til fulle, samtidig som uenighet om maktposisjoner kan komme til å felle regjeringen innen uka er omme.

Mandag greide koalisjonsregjeringen å presse president Pervez Musharraf til å gå av. Dermed mistet makthaverne den eneste saken som virkelig forente dem, mener eksperter. De spådde at Pakistan går en usikker og ustabil framtid i møte, noe som så langt ser ut til å ha gått i oppfyllelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rivaler

De to regjeringspartiene, Pakistans folkeparti (PPP) og partiet til tidligere statsminister Nawaz Sharif, var bitre rivaler på 1990-tallet, da både Sharif og PPPs avdøde leder Benazir Bhutto hadde to perioder hver som statsminister.

Sharif sier nå at partiet hans kommer til å trekke seg fra regjeringen hvis det ikke er enighet om at dommerne, som fikk sparken under Musharraf, skal gjeninnsettes innen fredag, ifølge Wall Street Journal.

PPP, som er landets største parti, er skeptisk til å gjeninnsette dommerne i frykt for at de vil forsøke å oppheve amnestiet som ble gitt til Asif Ali Zardari og andre av partiets ledere i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Zardari er enkemannen etter Benazir Bhutto og har tidligere vært tiltalt for korrupsjon.

To andre mindre partier i regjeringen forsøker å bygge bru mellom de to største, men så langt er det ingen tegn til tilnærming.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentstrid

De to partiene er også dypt uenige om hvem som skal bli landets neste president. PPP vil at Zardari skal få jobben, mens Sharifs parti vil ha en mer samlende figur.

Splittelsen i Islamabad setter sitt preg på landets finansmarkeder, som har hatt store problemer på grunn av den politiske usikkerheten de siste månedene.

Den pakistanske børsen reagerte tidlig i uka positivt på Musharrafs avgang, men onsdag og torsdag var de røde tallene tilbake. Så langt i år er aksjekursene svekket med om lag 27 prosent.

Uviss plan

Og fortsatt er det høyst usikkert hva regjeringen har tenkt til å gjøre for å få kontroll over Taliban og andre opprørsgrupper. Også i dette spørsmålet er regjeringspartiene uenige.

Regjeringen har allerede sagt seg villig til å forhandle med enkelte islamistgrupper vest i landet, noe som er blitt møtt med stor skepsis både i nabolandet Afghanistan og USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tvillingangrepet torsdag er ett av Pakistans blodigste noensinne og det andre siden Musharraf kunngjorde sin avgang.

Taliban truer med flere angrep hvis det pakistanske militæret fortsetter kampene mot islamistiske opprørere i den nordvestlige regionen Bajaur.

– Hvis det ikke stanser, vil vi fortsette med slike angrep, sier en talsmann for Taliban. (©NTB)