Gyldendal feirer mørkt

Nikolaj Frobenius har skrevet fortelling om Edgar Allan Poe.
Nikolaj Frobenius har skrevet fortelling om Edgar Allan Poe.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Det har aldri før blitt solgt så mye bøker i Norge som våren 2008, sier forlagsdirektør i Gyldendal Einar Ibenholt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vår en strålende fornøyd forlagsdirektør som i dag la frem Gyldendal forlags høstliste.

- Vi smiler bredt i forlaget. Nå presenterer vi den største katalogen noensinne, sa Einar Ibenholt

Dunkel høst

Den som frykter høstmørket bør finne frem stearinlys og ullteppe i oktober. Da gir Nikolaj Frobenius ut sin skjønnlitterære roman «Jeg skal vise dere frykten» med en fiksjonalisert Edgar Allan Poe som en av hovedkarakterene. Frobenius var selv tilstede under lanseringen, og leste opp fra det som hørtes ut som en bekmørk skildring om miljøet rundt forfatteren. ABC nyheter kommer tilbake med et intervju med Frobenius lenger ut på høsten.

Assosiasjoner til Joseph Conrads klassiker «Heart of darkness» er nærliggende når Gunnar Kopperud gir ut «Hviske i mørket» denne måneden. Romanen handler om den norske teologistudenten Christian Werle som blandes opp i slavehandel i vest-Afrika på 1770-tallet. Conrad selv er også representert på listen til Gyldendal med sjøromanen «Skyggelinjer», som kommer i september.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til høsten kommer Gunnar Staalesen med «Kalde hjerter», en ny roman om Varg Veum, og det gis ut en ny bok fra Camilla Läckberg.

Forlaget fikk kalde føtter

Det som kan komme til å bli en av høstens mest debatterte bøker er «Reven», en biografi om Olav Thon. Den står i Gyldendals katalog, men kommer ut på Spartacus i stedet etter at Gyldendal fikk kalde føtter.

Er Olav Thon bare en askeladd?Er Olav Thon bare en askeladd?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Til neste år er 40 år siden siden noen stilte Olav Thon et kritisk spørsmål, sa forfatter og tidligere journalist i Økonomisk rapport Dag Ellingsen under Spartacus sin høstlansering.

- Vi har fått historien om knekkebrødspiseren og grautspiseren Olav Thon. Han har bygd opp en myte om seg selv som en slags Askeladden som liker å gå turer i fjellet. Det er riktig at Olav Thon spiser grøt og knekkebrød, men jeg mener også at det finnes en annen side av Thon som offentligheten bør vite om, sa Ellingsen. Om du vil lese mer om grøtspiseren Thon anbefales Kagge forlags portrett «Milliardær i anorakk», med Thon i rød topplue på omslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen aktuell bok er Eva Lundgrens «Knutby-koden». Lundgren har basert boken på hundrevis av timer i intervju med pastor Helge Fossmo.

Amerikanerne kommer

Gyldendal hadde en sterk vår med amerikansk litteratur i fjor med utgivelsen av Dave Eggers «Hva er dette hva» og Vendela Vidas «La Nordlyset slette ditt navn». I høst kommer Henrik H. Langeland, John Erik Riley og Mattis Øybø med «Amerikanske tilstander», en bok der de intervjuer noen av USAs største nålevende forfattere. Forlaget viste stolt frem boken på talerstolen, men det viste seg å være et omslag uten innhold. Selve boken er ikke trykket, men den kommer i oktober.

Gjør småjentene forelsket i vampyrer.Gjør småjentene forelsket i vampyrer.

De som lot seg fascinere av «No country for old men» på kino i vinter kan glede seg over at forfatteren som har skrevet boken til filmen, Cormac McCarthy kommer ut i ny norsk oversettelse i høst. «Veien» er en post-apokalyptisk roman om en far og en sønn som drar gjennom USA etter at verden har blitt ødelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye Harry Potter?

En amerikansk forfatter som gjør det veldig bra i USA for tiden er Stephenie Meyer. Om de religiøse fanatikerne ble redde når Harry Potter lærte barn å like trolldomskunst, kan det ikke bli lett når deres småpiker begynner å forelske seg i vampyrer. Stephenie Meyers bøker om Bella Swans kjærlighetsforhold til vampyren Edward har skapt Harry Potter-tilstander i hjemlandet. Den fjerde boken er nå ute i USA, men i høst er det altså den andre boken «Under en ny måne» som kommer på norsk. Religiøse fanatikere kan berolige seg med at Meyer selv er dedikert mormoner og at kjærligheten mellom Bella og Edward skildres svært anstendig.

Les mer om høstens bøker:

Med Beatles i hjertet

Høsten i følge Aschehoug

Sanning i Tiden


Finn det meste om litteratur på Startsiden