Norsk hest tatt i doping

Foto: Scanpix.
 Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTony André Hansens hest Camiro og tre andre fikk startnekt i OL-finalen i sprangridning for bruk av et forbudt stoff, opplyser Det internasjonale rytterforbundet (FEI).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken til hvorfor Hansen ikke stilller til start ble først ikke oppgitt, og rytterforbundets presseansvarlige Heidi Skar var ikke informert om bakgrunnen da nyhetsbyrået NTB ringte henne.

Men ifølge de siste rapportene skal årsaken være at hesten til det norske medaljehåpet er tatt i doping.

Dette bekrefter også Tony André Hansens far, Sigbjørn Hansen, overfor VG Nett

- Jeg pratet med Tony for litt siden, og han sier at hesten er tatt for doping. Han trodde at det kunne være noe stoff i et middel som han smører på beina til hesten, men han stiller seg uforstående til dette, sier Sigbjørn Hansen til avisen.

Det var Aftenposten.no som først meldte om dopingsaken i formiddag, norsk tid.

Nulltoleranse

Rytteren Tony Andre Hansen stiller seg helt uforstående til saken. Hesten har vært frisk og fin og det ikke skal ikke ha vært nødvendig med bruk av salver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han er helt sønderknust og skjønner ingenting av dette, sier Sigbjørn Hansen videre.

Ifølge Hansen er det snakk om et middel som gjør at hesten ikke får vondt i bena.

- Det er et middel så hesten ikke skal ha vondt i muskulaturen, men Camiro er kjempefin i beina og har aldri hatt noen problemer, men Tony sier han ikke har brukt noe slikt stoff på hesten, forteller faren.

- Hvis det er stoffer på hesten, er det doping uansett.

- Det er nulltoleranse for slikt i hestesporten.

Der Spiegel melder at prøven som er avlagt fant sted 17. august, dagen før det norske laget vant en historisk bronse i lagkonkurransen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmannen ble informert om den positive prøven torsdag, få timer før han skulle ri individuell finale. Hansen var best av alle i de innledende omgangene, og han var en viktig årsak til Norges sensasjonelle bronsemedalje, skriver NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FEI vil avvente analyser av B-prøvene før det avgjør om det norske laget får beholde OL-bronsen. Den avgjørelsen vil ikke bli tatt før tidligst i morgen.

Alle de fire hestene har vist spor av det forbudte stoffet capsaicin. De tre andre hestene representerer Tyskland, Irland og Brasil. Tyskerne fikk beskjeden onsdag, de tre andre torsdag, samme dag som sprangfinalen.

De norske ble avhørt om saken så sent som klokken 16 Hongkong-tid, tre timer før start. Etter avhørene gikk FEI ut med informasjon om at ekvipasjene er suspendert. De var allerede strøket fra startlisten.

A-prøvene av hestene er blitt analysert på laboratoriet ved Hongkong jockeyklubb. Etter de nye reglene kan ekvipasjer bli utestengt før B-prøven er analysert.

Protest?

Det skal ifølge rapportene fra Hong Kong herske fullstendig kaos rundt det som er kommet frem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sies også at rytterne ikke stiller til start i ren protest. Hestene som ikke stiller til start skal ha hatt for høye temperaturer ved en veterinærsjekk.

– Det vi har hørt, er at hestene ikke har fått startnekt, men at ekvipasjene har trukket seg i protest, siden de mener denne testen er upålitelig. Det er brukt et helt nytt varmesøkerapparet, sier landslagssjef Marit Stranden til NTB.

Hansen var best av alle i de innledende omgangene og bidro i høy grad til at Norge tok bronse i lagkonkurransen.

– Vi vet ikke mer konkret hva som skjer før en pressekonferanse i Hongkong klokken 12 norsk tid. Nå er det fullt kaos der, med protester og den slags, og ingen er visst sikre på hva som skjer, sier Stranden.


Les mer om Sommer-OL på Startsiden.