Erna til Obama-møte

SAMMEN FOR ENDRING?: Erna Solberg vil ha bort Jens Stoltenberg, og Barack Obama vil ha bort George W. Bush. Nå skriver Høyre-lederen et lite stykke historie på demokratenes konvent. Foto: Scanpix
SAMMEN FOR ENDRING?: Erna Solberg vil ha bort Jens Stoltenberg, og Barack Obama vil ha bort George W. Bush. Nå skriver Høyre-lederen et lite stykke historie på demokratenes konvent. Foto: Scanpix

<pDe vil begge ha endring, i hvert sitt land. Nå blir Erna Solberg første Høyre-leder som besøker Demokratenes konvent. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Invitasjonen kommer fra USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright.

Nå er det ingen hemmelighet at det er mange i Høyre som støtter Barack Obama, men det er formelt republikanerne som er Høyres søsterparti i USA.

- Dette er helt nytt. Vi har ikke gjort dette før. Det er første gangen en høyreleder deltar på demokratenes konvent, sier Erna Solberg.

Hun understreker at hun også kommer til å delta på republikanernes kongress uka etterpå.

- Obama er fascinerende

Formålet med besøket er å skaffe seg et bredt amerikanske nettverk på begge sider.

- For meg er det viktig å forstå den politiske tenkningen i USA bedre. Jeg ønsker å skaffe kontakter og venner, uansett hvilken administrasjon som blir valgt, sier Solberg.

- Hvem ønsker du som USAs neste president?

- Det har jeg ingen formening om. Jeg synes ikke at norske politikere trenger ha noen oppfatning om dette, i alle fall ikke om man har ambisjoner om å bli statsminister. Høyre er tradisjonelt søsterparti til republikanerne, men vi har ikke støttet den ene eller andre kandidaten. Jeg tror nok vi uansett vi vil få forbedringer på områder vi er opptatt av. Det gjelder miljø, hvor McCain har vært opptatt av globale utfordringer.

- Hva er det med Obama som er fascinerende?

- Obama er jo fascinerende som et politisk fenomen. Han er fascinerende med støtten han samler, og at han klarer å få fram nye stemmer. At han har bekjempet Hillary Clinton i nominasjonskampen sier litt om hvilken entusiasme han klarer å vekke. Jeg ser fram til å få et blikk av det på egen hånd, sier Solberg.

Invitasjonen kom fra USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright.

- Jeg har truffet henne før, og det har vært tilløp til et internasjonalt kvinnenettverk der hun har vært med. Jeg traff henne da hun var i Norge i forbindelsen med offentliggjøringen av boken sin, sier Solberg.

- Petersen fascinert av Bush

Det er tradisjon for at Høyre sender en delegasjon til søsterpartiets konvent. Også i år kommer en Høyre-delegasjon til å sitte i salen mens republikanernes presidentkandidat blir klappet gjennom.

Det skjer imidlertid ei uke etter at Barack Obama skal hylles i Denver, Colorado - med Solberg i salen.

USA-ekspert Ole Moen ved Universitetet i Oslo sier at Erna Solbergs besøk er historisk.

- Det er jo republikanerne som er søsterpartiet. I 2000 var daværende Høyre-leder Jan Petersen på konventet til Republikanerne og var veldig fascinert. Han rant nesten over. Det er litt artig at Solberg nå reiser til Demokratene. Det er Arbeiderpartiet som har hatt et visst samarbeid med det demokratiske partiet, sier Moen.

Jan Petersen skal også i år delta på republikanernes konvent.

- Lite spennende hos McCain.

På grunn av OL er partienes konvent i år flyttet framover i tid. Demokratene er først ute fredag i neste uke, får Republikanerne tar over straks etterpå. Det gjør det også lettere å dra på begge partimøtene.

Moen tror også Barack Obamas framtoning også gjør konventet mer interessant.

- Det er klart at det er noe nytt med Obama. Og så er det også slik at det er lite spennende på Republikansk side. McCain er ikke akkurat den som fyrer opp i sjelen. Det kan være greit å få med seg noe mer, sier Moen.


Les mer om presidentvalget i USA på Startsiden

Personvernpolicy