Frykter for AFP-ordningen

LOs sjeføkonom, Stein Reegård. Foto: Scanpix.
 LOs sjeføkonom, Stein Reegård. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLOs sjeføkonom, Stein Reegård, frykter at AFP-ordningen er i fare dersom det blir en ren Frp-Høyre-regjering etter stortingsvalget.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan absolutt bli en omkamp om avtalefestet pensjon. Med en ren Frp-Høyre-regjering er AFP i fare. Høyre har jo heller aldri vært noen varm tilhenger av AFP, sier LOs sjeføkonom til NTB.

Avtalefestet pensjon (AFP) er en frivillig tidligpensjonsordning for personer som har fylt 62 år, og som arbeider innenfor områder der det er tariffavtaler og hvor AFP inngår i tariffavtalen.

Frps pensjonspolitiske talsmann på Stortinget, Robert Eriksson, bekrefter at Frp ønsker en omkamp om AFP-ordningen. Han er så optimistisk at han tror han får fagbevegelsen med seg i kampen.

– Fremskrittspartiet ønsker også en AFP-ordning, men en annen type enn den det ble enighet om i vår. Det vet vi at mange fagorganiserte også ønsker. Vi vil dessuten at AFP-ordningen skal omfatte alle. Det er dypt urettferdig at nærmere en million uorganiserte ikke får nyte godt av den, sier Frp-politikeren til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil bestå

Høyres sosialpolitiske talsmann på Stortinget, Martin Engeset, sier at den nye AFP-ordningen vil bestå dersom det blir en ny regjering med Høyre og Frp:

– Høyre kommer ikke til å gå med på å fjerne AFP-ordningen. Vi støttet pensjonsforliket på Stortinget som understreket at det skulle framforhandles en ny AFP-avtale. Denne støtten står vi på, det kommer opposisjonen også til å gjøre, så Frp vil ikke få flertall for sitt syn, sier Engeset.

Høyre støtter imidlertid Frp i at det er prinsipielt feil at partene i arbeidslivet har forhandlet fram en AFP-avtale som staten må betale for, men som ikke alle får nyte godt av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det bør absolutt vurderes om AFP skal utvides til å gjelde for alle. Dette kommer det helt sikkert til å bli debatt om når Stortinget skal behandle regjeringens lovforslag på området, sier Engeset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sliterne

Frp mener også at den nye AFP-avtalen bryter med de opprinnelige intensjonene bak ordningen.

– AFP ble etablert for å gi sliterne en mulighet til å gå ut av arbeidslivet med verdighet, uten å tape økonomisk. Men den nye AFP-ordningen handler ikke lenger om sliterne, for det er de med god helse som orker å stå lengst i jobben, som kommer best ut av det økonomisk med den nye ordningen. Det bekrefter også en rekke økonomer, sier Eriksson.

Frp mener AFP-ordningen vil nå sliterne dersom det settes et krav om at man må ha vært i arbeidslivet i for eksempel 40 år for å få rett til avtalefestet pensjon. (©NTB)