Klar for finalen

Foto: Scanpix.
 Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPer-Kristian Eriksen): Andreas Thorkildsen gikk videre til spydfinalen som 9.-mann etter et kast på 79,85 meter. Han brukte lite krefter og tok det rolig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktigste var å komme videre til finalen, og det gikk helt greit. Forholdene med regn og vått underlag var litt spesielt, og jeg måtte oppføre meg deretter, sa Andreas Thorkildsen til NTB etter kvalifiseringen.

– Det vil si at jeg ikke kunne dra på like mye som jeg pleier. Dere så jo at Tero Pitkämäki skled og falt i sitt første kast. Jeg ville ikke oppleve det samme, så derfor tok jeg det veldig rolig.

Vadims Vasilievskis, latvieren som vant sølvet i Aten-OL for fire år siden, var best med 83,51, foran russiske Ilja Korotkov (83,33). Tero Pitkämäki kastet 82,61 og var tredjemann som greide det automatiske kvalifiseringskravet på 82,50. Tero Järvenpää kastet 82,34.

– Det som skjedde i denne kvalifiseringen var helt uinteressant. Det betyr ingenting for finalen, sa Thorkildsen.

– For min egen del vil jeg bare si at jeg brukte veldig lite krefter selv om det ble to kast i stedet for ett som jeg hadde planlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tok ut lite

Han fikk opp bestekastet sitt i første omgang. Det var snakk om et rent sikringskast. I annen omgang bommet han totalt. Spydet falt ned på cirka 77 meter, og Thorkildsen tråkket over.

Da det ble hans tur i tredje omgang hadde han regnet seg fram til at ingen kunne skyve ham ut av finalelisten. Dermed ble det med de to første kastene.

– Jeg brukte ikke noe mer energi enn planlagt, for innsatsen var mye mindre enn om jeg skulle ha kastet en gang med full innsats, forklarte Thorkildsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før kvalifiseringen følte han seg veldig sikker på å gå videre.

– Jeg så på startlistene og fant fort ut at det ikke var noen vits i å anstrenge meg unødvendig, sa han og la til at han ønsker seg tørt og varmt vær i finalen lørdag.

Reservert

– Hva jeg gjør fram til finalen? Som vanlig får jeg svare «fint lite», smilte Thorkildsen som sa at ikke bare han, men alle som kaster spyd blir litt reserverte i regnvær, for det gir glatt underlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det beste kvalifiseringskastet her var på vel 83 meter. Det forteller om forholdene, men er ikke stort å snakke om. Det skremte i hvert fall ikke meg, men i finalen blir det spennende, sa Andreas Thorkildsen til NTB.

Breaux Greer, amerikaneren som vant bronsen i Osaka-VM i fjor, kom ikke med i finalen, men han presterte årsbeste med 73,68 meter. Heller ikke den gamle russiske kjempen Sergej Makarov blir å se i lørdagens spydfinale. (©NTB)


Les mer om Sommer-OL på Startsiden