Jublet for sølvet

Kjersti Tysse Plätzer var jublende glad etter å ha gått inn til OL-sølv i 20 kilometer kappgang. (Foto: Cornelius Poppe, SCANPIX)
Kjersti Tysse Plätzer var jublende glad etter å ha gått inn til OL-sølv i 20 kilometer kappgang. (Foto: Cornelius Poppe, SCANPIX)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKjersti Tysse Plätzer gikk inn til et nytt OL-sølv i 20 km kappgang, åtte år etter at hun ble nummer to i Sydney-OL. Endelig fikk hun betalt for åtte år med opp- og nedturer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun var ubeseiret denne sesongen før hun startet på torsdagens knallharde 20 kilometer i øsende regnvær. Russiske Olga Kaniskina slo henne og ødela seiersstatistikken, men likevel mente Kjersti Tysse Plätzer at sølvet var som en seier å regne.

– Jeg føler meg som en vinner, for hun russiske kunne jeg ikke gjøre noe med uansett. Jeg vil også si at denne medaljen er mer emosjonell enn den jeg vant i Sydney. Etter åtte år med opp- og nedturer og en barnefødsel er dette bare helt fantastisk, slo Tysse Plätzer fast over NTB.

Olga Kaniskina stakk av fra start, mens Kjersti la seg foran i hovedfeltet. Der holdt hun seg, mens konkurrentene forsvant en etter en. Mot slutten var det en kamp mellom henne og spanske Maria Vasco om sølvet. Vasco sprakk, men så kom italienske Elisa Rigaudo kraftig på de siste kilometerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg var ikke sikker på at sølvet var mitt før det var 50 meter igjen. Jeg har en ektemann og en trener som er flink til å rope. Det gjorde at jeg hadde oversikt over hva som skjedde bak meg hele tiden, sa Tysse Plätzer.

Hun gikk i mål på norsk rekord 1.27.07 vel halvminuttet etter Kaniskina, men fem sekunder før Rigaudo.

For fort

Tysse Plätzer er glad for at hun valgte å bli med på hardkjøret i feltet fra start.

– Det gikk veldig fort i starten. Etter to-tre kilometer så jeg på klokka og la merke til at vi gikk langt under den norske rekorden. Ja, ja, tenkte jeg da, det er bare å la det stå til. Pulsen var mye høyere enn den skulle være, men det kunne jeg ikke tenke på, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed lot hun pulsklokke være pulsklokke og så ikke på den i det hele tatt.

Kjersti Tysse Plätzer klarte sølvet i Sydney etter at den australske hjemmefavoritten ble disket i tunnelen på vei inn på stadion. Noe slikt var det ikke snakk om nå. Hviterussiske Rita Turava, som lenge lå på sølvplass, fikk problemer og måtte kaste opp flere ganger mot slutten. Dermed falt hun ut av medaljekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Sydney i 2000 var det en annen type løp. Her var det full fart fra start til mål, og jeg var ikke sikker på at sølvet var mitt før helt på slutten. Jeg visste jo at italieneren kom raskt, fortalte hun til de norske pressefolkene som var på plass i «Fugleredet».

Tøft

Kjersti Tysse Plätzer måtte virkelig ta i for å sikre sølvmedaljen torsdag, og hun visste ikke hvor kontrollert løpet hennes hadde vært. Regnet merket hun knapt, men kampen mot Maria Vasco var en hard påkjenning i rundbanen som ble gått utenfor stadion.

– Nå føler jeg en utrolig lettelse, for jeg skal ikke benekte at dette var mentalt tøft, særlig de siste seks kilometerne. Jeg er så takknemlig for alle som har støttet meg de siste årene. Det gjelder ikke minst familien, Stephan (trener og ektemann), i det hele tatt alle som har hjulpet og trodd på meg, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært tøft å komme tilbake etter barnefødsler, men jeg har klart det, jublet Kjersti Tysse Plätzer.

– Nei, nå må jeg på dopingkontroll. Det gjelder å hive i seg disse vannflaskene og tisse så fort som mulig, og så ses vi igjen, sa en av de gladeste og blideste sølvvinnerne i OL til nå. (©NTB)


Les mer om Sommer-OL på Startsiden