Uklart hvorfor flyet styrtet

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOmstendighetene rundt onsdagens flystyrt i Madrid, som kostet 153 mennesker livet, er fortsatt uklare.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjokkerte pårørende ventet onsdag forgjeves på flyplassen i Las Palmas på Kanariøyene, på Spanair-flyet som styrtet under avgang fra Madrid. Foto: REUTERS/SCANPIXSjokkerte pårørende ventet onsdag forgjeves på flyplassen i Las Palmas på Kanariøyene, på Spanair-flyet som styrtet under avgang fra Madrid. Foto: REUTERS/SCANPIX

MD 82-flyet fra det SAS-eide selskapet Spanair hadde akkurat tatt av fra Barajas-flyplassen utenfor Madrid, da noe gikk forferdelig galt.

Spanske medier melder at den venstre motoren tok fyr under avgang, og at det ustabile flyet skjente ut til høyre på rullebane og brakk i to. Brannen spredte seg deretter med eksplosiv fart, og de fleste om bord var sjanseløse.

Forklarer ikke

Enkelte eksperter mener at brannen i venstre motor i seg selv ikke kan forklare ulykken, men at det også må ha vært andre årsaker til katastrofen.

Flyet skulle ha skjenet ut til venstre dersom det mistet kraften i venstre motor, og ikke til høyre, påpeker enkelte.

Flyets ferdskriver og taleregistrator er funnet og skal nå undersøkes nøye i et forsøk på å fastslå hva som skjedde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tekniske problemer

Spanias transportminister Magdalena Alvarez bekreftet onsdag kveld at flyet, som skulle til Las Palmas på Kanariøyene, hadde tekniske problemer før avgang, men kunne ikke si hva disse besto i.

Spanair-flyet forlot først terminalen, for deretter å returnere. Ifølge spanske medier meldte flygeren om problemer med en utvendig temperaturmåler, men dette er ikke bekreftet.

Én time forsinket tok det 15 år gamle flyet av, og sekunder senere var katastrofen et faktum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare 19 av de 172 som var om bord overlevde branninfernoet, blant dem en svensk kvinne. Utenriksdepartementet bekrefter overfor NTB at det ikke var norske statsborgere om bord i ulykkesflyet.

Utelukker terror

Spanias kommunikasjonsminister Nieves Goicoechea utelukker at katastrofen var et resultat av en terrorhandling, og slo onsdag kveld fast at «det utvilsomt var en ulykke».

Den baskiske separatistgruppen ETA har rett nok trappet opp sin bombekampanje i Spania den siste tiden, men har aldri tidligere slått til mot fly.

Ingen andre grupper har heller hevdet å stå bak, og opplysninger fra øyenvitner tyder ikke på at det var snakk om noen bombeeksplosjon. (©NTB)