Statfjord A-lekkasjen kunne tatt flere liv

Lastebøyen der oljelekkasjen skjedde.  Statfjord A i bakgrunnen.  Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
Lastebøyen der oljelekkasjen skjedde. Statfjord A i bakgrunnen. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStatoilHydro har avsluttet sin interne gransking av lekkasjen på Statfjord A-plattformen i mai. Hendelsen kunne ha ført til eksplosjon og tatt liv, fastslår rapporten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hendelsen på Statfjord A i slutten av mai hadde potensial til å forårsake alvorlig skade på personell og plattformen. Granskingen viser nødvendigheten av å fortsette arbeidet med å styrke kvalitet og presisjon i planlegging og utførelse samt etterlevelse av regelverk og styringssystem, sier konserndirektør Tore Torvund.

Ifølge granskingen kunne lekkasjen ha forårsaket eksplosjon og skade på skaftet, men at det ikke er trolig at skaftet ville mistet sin bæreevne.

I livsfare

Ulykken skjedde da en intern lekkasje i understellet på plattformen førte til gassoppbygging inne i skaftet og utslipp av oljeholdig vann.

I arbeidet med å stanse lekkasjen ble det pumpet ut 50-70 kubikkmeter olje ut i sjøen.

Ingen personer kom til skade under hendelsen, men to personer ble lettere eksponert for hydrokarbongass i skaftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Petroleumstilsynet ser svært alvorlig på hendelsen.

– Hendelsen kunne tatt flere liv, fastslår pressetalskvinne Inger Anda overfor TV 2.

Granskingsrapporten ble onsdag overlevert til Petroleumstilsynet.

– Lærer ikke

Granskingen mener at hovedårsaken til hendelsen er mangelfull vurdering av risiko for lekkasje og tiltak for å begrense lekkasjemengde, samt at uklare roller mellom ulike aktørene ikke ga tilstrekkelig kvalitet og oppfølging i utviklingen av verktøyet som ble brukt da lekkasjen oppsto.

Det er også påvist brudd på StatoilHydros prosedyrer for inngrep i prosessanlegg, som sikker jobbanalyse og arbeidstillatelser.

– Gang på gang beviser StatoilHydro at de ikke har kontroll, og at oljevirksomhet er risikofylt. Dette er andre gang på ett år at Statfjord A står for oljeutslipp, og nok en gang avdekker granskningsrapporten svikt i rutinene og manglende risikoforståelse, sier Ingeborg Gjærum, leder i Natur og Ungdom.

– Dette viser nok at StatoilHydro ikke kan få tilgang på sårbare områder, verken i Norskehavet eller i Barentshavet, sier Gjærum. (©NTB)