Ber Obama skjerpe budskapet

Obamas støttespillere ber ham om å skjerpe budskapet. (Foto: Scanpix)
Obamas støttespillere ber ham om å skjerpe budskapet. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPresidentracet blir ikke den parademarsjen til Det hvite hus mange demokrater så for seg. Flere av Barack Obamas støttespillere sier han må gjøre budskapet sitt tydeligere og tone ned store ord om

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Istedenfor å holde store taler på store stadioner, må han med ti ord kunne gi folk på Wal-Mart klare svar på hvordan han skal forbedre livene deres, sier Phil Bredesen, guvernør i Tennessee.

Republikanernes presidentkandidat John McCain er på offensiven og har tatt igjen det solide forspranget Barack Obama hadde for et par måneder siden. På en meningsmåling offentliggjort av Zogby-instituttet onsdag, leder McCain med 5 prosentpoeng.

Det er vel og bra å fortelle folk om håp og endring, men han må ha mange konkrete og pragmatiske ideer som fører til håp og endring i folks tilværelse. – Mens meningsmålinger tyder på at McCain har klart å samle troppene, sliter Obama med å forene partiet, sier Andrew Kohut ved Pew Research Center til National Public Radio.

Ifølge Kohut har ikke Obama klart å bruke sitt viktigste våpen, nemlig den store misnøyen med republikanerne blant mange velgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må være konkret

– Det er vel og bra å fortelle folk om håp og endring, men han må ha mange konkrete og pragmatiske ideer som fører til håp og endring i folks tilværelse, sier Ohio-guvernør Ted Strickland til avisa The New York Times.

Strickland, Bredesen og 13 andre kongressmedlemmer og partiledere mener Obama må ta eierskap over et viktig politikkområde, som økonomi eller utenrikspolitikk, og at han må vinne Hillary-tilhengernes tillit. Fortsatt sitter mange av dem på gjerdet. I tillegg må han minske bekymringen mange velgere har om hudfargen hans og mangel på erfaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avfeier

– Alle målinger viser at et flertall av velgerne ønsker en demokratisk president. Men de er ikke sikre på om de vil ha Obama, sier Peter Brown ved Quinnipiac University til nettstedet politico.com.

Men Barack Obamas valgkampsjef avfeier imidlertid partikollegaenes bekymringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Demokratene burde puste dypt og innse at det er en gruppe velgere som ikke kommer til å bestemme seg for en kandidat før sent i høst, sier David Plouffe.

– Det er 18 delstater som er vippestater, og der marginen vil være mellom 2 og 4 prosentpoeng. Jeg bryr meg ikke noe om nasjonale målinger legger han til.

– Ferien skadet Obama

Ferien skadet ham på en rekke måter. Mens Obama var på ferie på Hawaii i forrige uke og krisen mellom Russland og Georgia dominerte nyhetsbildet, benyttet McCain sjansen til å vise sin utenrikspolitiske styrke og erfaring. McCain gikk svært hardt ut mot Russland og meningsmålinger viser at han er blitt belønnet av velgerne.

– Ferien skadet ham på en rekke måter, sier Julian Zelizer, historieprofessor ved Princeton University til Reuters.

Bilder av Obama som surfer på Hawaii mens Russland invaderte Georgia kan godt komme til å dukke opp i valgreklamer fra republikanerne senere i høst, ifølge Zelizer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meningsmålinger viser at også at McCains strategi de siste ukene med å stemple Obama som en kjendis som ikke er skikket til å lede landet, har vært virkningsfulle.

Oppmerksomhet

Mens John McCain i forrige uke stort sett fikk ha medienes søkelys for seg selv, har Obama sjansen til å vinne oppmerksomheten tilbake denne uka.

Obama kommer en av de neste dagene til å kunngjøre hvem som blir hans visepresidentkandidat, og mandag starter Demokratens landsmøte i Denver, Colorado.

Senatoren fra Illinois vil da formelt bli utnevnt til partiets presidentkandidat på et fotballstadion som rommer 75.000 tilskuere.

Uken etter holder republikanerne sitt landsmøte i St. Paul i Minnesota. (©NTB)


Les flere nyheter fra USA på Startsiden.