Akutt matvarekrise i Afghanistan

AVHENGIG AV HJELP: Ei afghansk kvinne får utdelt mat av FN. Matvarekrisen i landet er den verste på flere år, melder FN. (Foto: Scanpix)
AVHENGIG AV HJELP: Ei afghansk kvinne får utdelt mat av FN. Matvarekrisen i landet er den verste på flere år, melder FN. (Foto: Scanpix)

<pAfghanske familier har ikke råd til å forsørge seg selv. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mye som 85 prosent av familiebudsjettet går nå til å dekke mat, mot 56 prosent i 2005.

Tallene fra Verdens matvarefond (WFP) ble presentert i Kabul av FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide.

- Vi kan alle se at den humanitære situasjonen blir mer utfordrende og vanskeligere. Våre estimater tyder på at 35 prosent av alle afghanske husholdninger ikke klarer å møte de daglige behovene for mat, sa Eide på pressekonferansen.

Tørke og høye matvarepriser

Tørke og rådyre matvarepriser på verdensmarkedet blir nevnt som de viktigste grunnen til den akutte matvarekrisen. I tillegg blir konvoier med mat ofte plyndret.

Ifølge Verdens matvarefond er krisen nå den verste på flere tiår.

- Så mange som fem millioner personer som for bare ett år siden kunne forsørge seg selv, kan nå trenge hjelp. Det er menn og kvinner på landsbygda og i byene som ikke lenger har råd til mat til seg selv og familiene deres, sier Susana Rico, som leder WFP i Afghanistan.

- Ikke del av militær kampanje

Blant de viktigste punktene for FN er å sikre en sivil profil på matvarehjelpen. Flere humanitære organisasjoner har reagert kraftig på at Nato-soldater deler ut mat til sivilbefolkningen. De frykter det kan føre til at grensene mellom nøytral nødhjelp og militær aktivitet hviskes ut, og at det vil gjøre det farlig å drive uavhengig hjelp.

- Vi er ikke en del av en militær kampanje. Vi bedriver humanitært arbeid og de skillelinjene må opprettholdes, sa Eide.


Les flere nyheter om Midtøsten og Asia på Startsiden.

Personvernpolicy