Bare ikke nok

<pDe enkleste løsninger er de mest behagelige for folk flest, og følgelig populært for politikere å foreslå. Derfor lages det t-skjorter for å få ro i klasserom og gjerder for å disiplinere asylsøker

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Lundes Luke

Henrik Lunde jobber til daglig som informasjonsleder i Antirasistisk Senter.

Flere innlegg fra hans faste spalte hos ABC Nyheter kan leses her.

Oslo Kommunes frekke t-skjorter med slagordene «Ro! Orden! Disiplin!» har med rette blitt kritisert for å være gufs fra en autoritær fortid. Utdanningsetatens direktør, Astrid Søgnen vil «sikre et godt skolemiljø, der både lærere og elever kan utnytte sitt talent, uten bråk og uro».

Ingen er mot arbeidsro i klassen, men når plakater og t-skjorter blir det eneste innholdet - da blir det hele en parodi på symbolpolitikk. Jo visst satser vi på å lage en god skole - vi har jo laget t-skjorter! Skal det være nok? Hvor mange flere lærere per elev Søgnen og Oslo Kommune vil ansette er det stille om.

Jeg har lært et nytt uttrykk den siste tiden: «Mild internering». Uttrykket kommer fra debatten om asylmottak der FrP relanserte sitt forslag om å sperre asylsøkere inne. Per Willy Amundsen var som vanlig forbilledlig klar i sin tale:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja, det blir en fysisk begrensning på hvordan folk kan bevege seg, men over en kortere periode, da vi ønsker mye raskere søknadsbehandling. Det blir en form for mild internering.

Frihet i bur er foreløpig det friskeste forslaget så langt i 2008.

Når «fengsel light» først var lansert av sjefen så hoppet lokale tillitsmenn etter, og Richard Baksvær fra Ringerike utdypet forslaget: «Asylsøkere har ikke behov for å bevege seg ute i samfunnet i den tiden det tar å vurdere identiteten deres og om de har et reelt krav på beskyttelse.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilket behov skal de ha for å sette seg på bussen og dra til for eksempel Hallingdal? Om de opplever denne ordningen som negativ er det noe av hensikten.

Baksvær mener dette ikke kan sammenlignes med et fengsel, fordi beboerne ikke vil være sperret inne på et rom eller celle, men kunne bevege seg fritt innenfor et avgrenset område.
Frihet i bur er foreløpig det friskeste forslaget så langt i 2008.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne spaltisten er ikke sikker på at vi vandrer mot en nyfascistisk samtid, men å gjerde inn mennesker som vi ikke liker før de har gjort noe galt, og t-skjorter med moralske formaninger kan få noen og enhver til å bli litt mismodig.

Retorikken fra krigen mot terror skjærer i øynene når man leser debattene - den som ikke er med er mot! Er man mot inngjerdede asylsøkere så er man for drap. Er man mot oppbyggelige t-skjorter, er man for bråk i klassen.

Men for all del - vi kan lage gjerder til vi ikke har mer netting og piggtråd igjen, og vi kan lage slagord på gater og torg som maner befolkningen til å oppføre seg skikkelig. Tenk så fint om det virket! Da kunne vi ha laget små bur i klasserommene der elevene kunne bevege seg fritt, og så kunne de ansatte på mottak ha t-skjorter med «Ikke drep! Ikke klag! Reis hjem!».

Men dessverre - det er bare ikke nok.