Hver femte sykehuspasient har alkoholproblemer

Mange sykehuspasienter har alkoholproblemer, men helsepersonellet vegrer seg for å snakke med pasientene om det. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Mange sykehuspasienter har alkoholproblemer, men helsepersonellet vegrer seg for å snakke med pasientene om det. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHver femte sykehuspasient har alkoholproblemer, viser en svensk undersøkelse. Situasjonen er trolig ikke veldig annerledes på norske sykehus.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pasientene er som regel innlagt for andre lidelser, og alkoholproblemene blir oppdaget av leger og sykepleiere etter hvert. Men helsepersonellet vegrer seg for å snakke med pasientene om alkoholproblemer, skriver Vårt Land.

– Helsepersonell er ofte redde for at pasienten skal bli fornærmet og reagere negativt. Derfor velger mange å unngå spørsmålet, sier leder for rusmedisinsk team i Helse Bergen, Svein Skjøtskift.

Han tror dessuten at mange frykter at pasientene skal stille spørsmål tilbake, og han sier at ikke alle leger og sykepleiere har nok kunnskap til å kunne ta opp alkoholrelaterte problemer.

Nå håper rusmedisinsk team at helsepersonell likevel vil våge å stille ubehagelige spørsmål. Skjøtskift foreslår at det blir innført et enkelt spørreskjema.

– Man kan spørre pasientene hvor ofte de drikker og hvor mye de drikker. Spørsmålene bør bli en del av rutinen, og kunnskapen omkring alkohol og helseskader må bli bedre. Det vil hjelpe helsepersonell til å gjøre en bedre jobb, sier Skjøtskift.

Leder Jørgen J. Jørgensen i Rusmedisinsk legeforening sier legene alltid skal spørre pasienten om røyking og alkohol, men innser at unge leger kan oppleve det som vanskelig. Han tror derfor at et spørreskjema kan være en løsning. (©NTB)