Vil ikke tie om selvmord

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Jeg reagerer på pressens motvilje mot å skrive om selvmord, sier stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo. Nå skriver han bok om sorgen etter at datteren hans døde.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Å oppleve at du mister datteren din. At hun dør fordi hun velger det selv snudde livet på hodet. Journalister sa til meg at dette skal man ikke skrive om. Jeg reagerer på det. For meg blir sorgen tyngre om jeg ikke får dele det med noen. Hvis det skulle være tabu å snakke, hadde det vært mye vanskeligere å komme videre, sier Ballo.

Den 28. mars i år tok hans datter Kaja selvmord i en alder av 20 år. I følge pressens etiske regelverk skal man være svært forsiktig med å omtale selvmord:

«Vær varsom ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk. Unngå omtale som ikke er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov. Unngå beskrivelse av metode eller andre forhold som kan bidra til å utløse flere selvmordshandlinger.»

En hovedårsak til dette etiske regelverket er at det har forekommet tilfeller der å lese om en annen persons selvmord har vært den utløsende årsaken til at noen har valgt å gjøre det samme. Ballo mener at det er på tide å bryte tabuet rundt selvmord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Som politiker og som lege synes jeg det er viktig å snakke om dette temaet, ikke skjule det. Det var ikke bare det at vår datter døde, men også at hun selv valgte å dø. I boka får jeg selv fortelle, med mine egne ord, hvordan vi opplevde å miste datteren vår på denne måten, sier Ballo

Han har har valgt å skrive bok i stedet for å gi intervjuer til pressen.

- Boka handler om det som skjedde fra dagen før hun døde, siste gang vi møttes, og i de 16 dagene som fulgte til begravelsen. Den gir også tilbakeblikk på livet hennes. Jeg håper det jeg har gjort blir sett på som noe jeg har gjort i respekt for henne, ikke for å utlevere henne på noen som helst måte, sier Ballo.

Olav Gunnar Ballo er stortingsrepresentant for SV. Boken hans kommer ut i høst på Cappelen Damm.