Refser Skottland for norgesbesøk

STOLTE SKOTTER: Skotske myndigheter får refs for å ha oppført seg litt vel selvstendig når de planlegger en strømkabel til Norge. (Foto: scottish.parliament.uk)
STOLTE SKOTTER: Skotske myndigheter får refs for å ha oppført seg litt vel selvstendig når de planlegger en strømkabel til Norge. (Foto: scottish.parliament.uk)

<pBråk om en kraftkabel til to milliarder pund har kastet Norge inn i en diplomatisk krangel mellom Skottland og britiske myndigheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden har utgangspunkt i skotske planer om en kraftkabel over Nordsjøen, som skal koble Skottland til det nordiske energimarkedet. Kabelen er foreløpig på planleggingstadiet og har en prislapp på to milliarder britiske pund.

Skotske myndigheter ivrer for planene, og i oktober kommer den skotske energiminister Jim Mather til Oslo for å diskutere saken.

Men dette har satt sinnene i kok hos byråkratene i London, melder skotske Scotland on Sunday. Regjeringen i London mener nemlig at selvstyremyndighetene i Skottland går ut over sine myndigheter i forhandlingene med Norge.

VIL HA KABEL: Energiminister Jim Mather besøker Norge i oktober. Det liker ikke britiske myndigheter. Foto: SNP.VIL HA KABEL: Energiminister Jim Mather besøker Norge i oktober. Det liker ikke britiske myndigheter. Foto: SNP.

Skottland har et eget parlament og selvstyre i viktige innenrikspolitiske spørsmål. Men ifølge Scotland Act, som regulerer forholdet mellom Skottland og sentralmyndighetene i London, er det London som skal styre elektrisitetsforsyning. Det er heller ikke opp til Skottland å føre sin egen utenrikspolitikk overfor andre land.

Vil ha ned energiprisene

Skottland har i dag en egen mindretallsregjering, med nasjonalisten Alex Salmond som førsteminister. Partiet som han tilhører, Scottish National Party, ønsker et uavhengig Skottland.

Den siste tida har selvstyreregjeringen forsøkt å gjøre noe med de skyhøye energiprisene. Et middel er å koble seg på det nordiske nettet, der prisene for øyeblikket er langt lavere.

Den britiske ambassaden i Oslo bekrefter overfor ABC Nyheter at de er kjent med Jim Mathers kontroversielle Norges-besøk, men vil ikke kommentere korrespondansen mellom London og Skottland.

Ambassaden understreker at elektrisitetsforsyning og internasjonale spørsmål faller inn under sentralregjeringens myndighetsområde.

- London bestemmer

- Vi er ikke rede til å diskutere samtaler mellom departementene, eller intern korrespondanse men vi kan bekrefte at produksjon, transport, distribusjon og tilførsel av energi er «reserverte områder» i Scotland Act fra 1998, og det er også internasjonale forbindelser. Det er opp til regjeringen i London å ta beslutninger og ha kontakt med andre land i forbindelse med disse sakene, sier en talsperson for ambassaden til ABC Nyheter.

Ifølge Scotland on Sunday vil også norske myndigheter få klar beskjed om skottenes mandat når arbeidsminister David Cairns besøker Stavanger neste uke.

Kommunikasjonssjef i olje- og energidepartementet, Stein Hernes, er ikke kjent med at britene ønsker kontakt med norske myndigheter om saken.

Bekrefter møte

- Så vidt meg bekjent har ikke britiske myndigheter vært i kontakt med Olje- og energidepartementet i denne saken, sier han til ABC Nyheter.

Han bekrefter imidlertid at den skotske energiministeren Jim Mather ønsker et møte i høst.

- Vi er kjent med at det er kommet uformell forespørsel om et møte i oktober. Vi vil ha en gjennomgang av forespørselen når den kommer, sier kommunikasjonssjef i olje- og energidepartementet, Stein Hernes til ABC Nyheter.


Les flere nyheter fra Storbritannia på Startsiden.

Personvernpolicy