Ikke på skinner - heldigvis

Kristine Lunde har formen inne, mens Gro Hammerseng (bak) har mer å gå på. Men troppen sett under ett så er jentene god nok til å gå hele veien, skriver sportskommenator Dag Vidar Hanstad. (Foto: Scanpix)
Kristine Lunde har formen inne, mens Gro Hammerseng (bak) har mer å gå på. Men troppen sett under ett så er jentene god nok til å gå hele veien, skriver sportskommenator Dag Vidar Hanstad. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSeieren over Sverige i kvartfinalen førte Marit Breivik enda et steg nærmere det eneste gullet hun mangler. Håndballjentenes mestertakter uteble, og bra er det.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
DAG VIDAR HANSTAD

Norge gjorde kort prosess med Sverige. Skapet ble satt på plass med 4-0 etter noen minutters spill, og siden holdt Norge seg foran med mellom fire og åtte mål. 31-24 viste at det er klasseforskjell mellom naboene. Sverige har en god målvakt, sterkt forsvar, og satser bra på kontringer, men er hakket under Norge i alle spillets faser.

Med håndbrekket på

Marit Breivik virket svært komfortabel etter kampen. I Beijing fremstår hun med en trygghet som bare trenere med full kontroll har. Det skjønner jeg godt, men samtidig er det en del å plukke på foran torsdagens semifinale. En viss usikkerhet er bare bra i et mannskap der fokus på arbeidsoppgaver ser ut til å inspirere. Vi tar de enkle greiene først:

• Sverige-kampen hadde noen faser der Norge slet forsvarsmessig. Skytteren Linnea Torstenson slapp til altfor lett midtveis i andre omgang, og laget tre mål på rappen. Sideforflyttingen var heller ikke prima hele tiden. Noen grunn til å tvile på selve fundamentet i det norske spillet, er det likevel ikke.
• Kontringer var uten den vanlige farten, spesielt før pause da svenskene kom seg raskt hjem i eget forsvar. Norge trenger disse lettvinte scoringene, men samtidig så vi også i dag at laget maktet å holde trykket rimelig bra etter at den opprinnelige kontringen var unnagjort – den såkalte ankomstfasen.

Kan hende bør Gro Hammersengs formutvikling plasseres i kategorien over utfordringer det er enkelt å løse. Det ser ut som om hun spiller med håndbrekket på, og har mye mer inne. Samtidig er det foruroligende at hun foretar noen feilaktige valg; hun spiller videre der hun skal fosse gjennom for å score, og evner ikke godt nok å styre kontringsspillet. I OLs to siste kamper er hun nødt til å fremstå mer som sjef enn hittil.

En annen spiller jeg venter at skal stå frem, er Linn-Kristin Riegelhuth. Hun virker ikke komfortabel som høyrekant, og gjør en del feil når stressfaktoren øker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange til å ta ansvar

Norge trenger Hammerseng i form, men er ellers mindre avhengig av enkeltspillere enn noen av de andre lagene i kvinnenes OL-turnering. Unntaket må være keeperplassen, der Katrine Lunde Haraldsen er soleklart førstevalg. Hun holder til gjengjeld verdensklasse.

I andre posisjoner er det dobbelt dekning, og Norge fremstår betydelig bedre enn det mannskapet som tok VM-sølv før jul. Det bidrar ikke minst to comeback til. Det gir en voldsom trygghet å ha Tonje Larsen tilbake på laget. Hun er sterk i forsvar, har driv i kontringene og utgjør en skuddtrussel fra ti meter. Når det vil dra seg til i semifinale og forhåpentlig finale, vil hun være klar til å ta ansvar.

Kristine Lunde er heller ikke en spiller som gjemmer seg unna når nervene kommer krypende. Hun er bedre enn førstevalget Katja Nyberg (kanskje klar til semifinalen) til å foreta de rette valgene, og spiller i hele tatt håndball på en enklere måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tonje Nøstvold og Marit Malm Frafjord var med i VM, men har mer å bidra med under OL. I Nøstvold har Norge endelig fått en venstrehendt skytter, mens Malm Frafjord har fått mer sving på avslutningene sine fra strek, og er nå en verdig avlastningsspiller for Else-Marthe Sørlie Lybekk.

Det er med andre ord bare å konkludere slik: Det ser lyst ut for Norge, et av de største norske gullhåpene før OL startet.

Les OL-kommentarer på Sportsanalyse.no


Les mer om Sommer-OL på Startsiden.