- Ikke mye for et ødelagt liv

- For å sovne drikker jeg en halv flaske brennevin - hver kveld, sier den tidligere FN-veteranen. Foto: Andreas H. Lunde
- For å sovne drikker jeg en halv flaske brennevin - hver kveld, sier den tidligere FN-veteranen. Foto: Andreas H. Lunde
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen tidligere FN-soldaten er en av mange veteraner som sliter psykisk etter endt tjeneste. - Jeg har fått ødelagt 30 år av mitt liv, sier 57-åringen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tredve år siden den anonyme 57-åringen kom tilbake med sterke minner fra to FN-oppdrag i Libanon. I dag sliter han med psykiske senskader og alkoholmisbruk.

- Jeg har fått 320.000 kroner, men det er jo ikke mye for et ødelagt liv, sier veteranen som i dag bor i en av vestfoldbyene.

Han er en av 234 personer som hittil har søkt om erstatning på grunn av psykiske skader etter deltagelse i ulike internasjonale operasjoner, kommer det fram i et høringsnotat som Forsvarsdepartementet (FD) sendte ut i forrige måned.

Å oppleve overgrep mot sivile er en av grunnene til at de som er med på internasjonale operasjoner, kan få psykiske problemer i etterkant. ABC Nyheter kunne tidligere fortelle om tall fra Forsvarets sanitet som viser at så mange som 8000 kan ha opplevd slike overgrep.

For å få erstatning fra staten har det hittil vært et krav om at man skal ha opplevd sterke enkelthendelser i tjeneste. Det har 57-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg synes det er feil å fokusere på enkelthendelsene. Det er summen av antallet opplevelser som kan gi psykiske skader. Men det er jo myndighetene som legger opp til det, de krever noe å henge hatten på, sier han.

Sterkest i minnet står de fire barna som ble drept av en granat. Mora til ett av dem var sivilt ansatt i kantina og han hadde tidligere selv sendt småjenta løpe rundt i den norske leiren. Han var med å «rydde opp» etter bombekasterangrepet.

- Der sto jeg med ei bøtte og vaska bort blodet. Følelsen sitter ennå baki der, sier han og peker på bakhodet sitt.

- Men jeg har ikke fått hentet fram alt. Det er vel en måte å beskytte seg på.

Veteranen sliter også med rykter om at irske kamerater skal ha blitt drept etter et skudd opp endetarmen, samt usikkerhet og angst på ulike oppdrag utenfor leiren.

Selv forsøker han fortsatt å takle sine problemer med alkohol.

- Ja. Jeg drikker en halv flaske brennevin om kvelden før jeg legger meg.