Trosser terrortrusler, bygger ambassade

16. mai smalt en bombe ved den norske ambassaden i Nepal. I dag åpnet Erik Solheim en ny moderne ambassade. (Foto: Lars Akerhaug)
16. mai smalt en bombe ved den norske ambassaden i Nepal. I dag åpnet Erik Solheim en ny moderne ambassade. (Foto: Lars Akerhaug)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEtter at maoistene i går fikk statsministerposten i Nepal åpnet Erik Solheim den nye norske ambassaden i Katmandu. - Vi støtter regjeringen, sier Solheim.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fra borgerkrig til fred

Nepal er et av verdens fattigste land. Frem til 2008 var landet et monarki. Nå har en koalisjonsregjering ledet av et maoistparti tatt regjeringsmakten i fjellandet.

I februar, 1996, lanserte Nepals Kommunistiske Parti (Maoistene) en borgerkrig, med mål om å opprette en «nydemokratisk folkerepublikk» som et første skritt mot et kommunistisk samfunn. De opprettet «folkeregjeringer» i områdene de tok kontroll over.

Maoistene har blant annet blitt beskyldt for å ha stått bak brutale henrettinger og bruk av barnesoldater under den 11 år lange borgerkrigen, der

Maoistene begynte å samarbeide med de andre partiene etter at kong Gyanendra avsatte parlamentet i 2005. I april 2006 førte et folkeopprør til at kong ble Gyanendra tvunget til å gjeninnsette parlamentet og gjøre slutt på hans eneveldige styre.

28. mai ble Nepal erklært en føderal, demokratisk republikk av den grunnlovsgivende forsamlingen. Etter lange politiske tautrekkinger har landet nå fått en regjering, der et maoistisk parti for første gang har fått makt gjennom demokratiske valg.

(ABC Nyheter/Katmandu): 16. mai i år smalt en bombe av ved den norske ambassaden. Ingen ble skadet i angrepet der en liten bombe smalt av utenfor ambassadebygget.

Nå har Norge åpnet en ny og moderne ambassade.

- Vi må ikke la oss skremme, sier bistandsminister Erik Solheim til ABC Nyheter i Katmandu.

Bistandsministeren tror årsaken til bomben kan ha vært det norske engasjementet for en fredsprosess i fjellandet. I år vant maoistene, som førte en blodig «folkekrig» i elleve år frem til 2006, valget og i dag ble deres formann Prachanda valgt til statsminister.

- Støtter regjeringen

- Vi støtter ikke maoistene, vi støtter regjeringen, sier Solheim.

Selv snakker han jevnlig på telefonen med den nyvalgte maoistiske statsministeren, som skal møte bistandsministeren i morgen.

- Vi vil føre folkekrigen til dens logiske sluttpunkt, sa maoist-formannen etter å ha bli svoret inn som statsminister i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet for å sverge ovenfor gud, valgte kommunistlederen å sverge «ovenfor folket».

- Dette er første gang en maoist har blitt valgt til statsleder gjennom demokratiske valg, sier Solheim.

- Jeg har studert Mao. Jeg tror aldri han hadde forestilt seg noe sånt.

Fortsatt urolig

Men situasjonen i Nepal er fortsatt spent og bistandsministeren har gjennom den første dagen av det norske statsbesøket til fjellandet blitt fulgt av et stort antall nepalske sikkerhetsstyrker.

En liten bombe eksploderte utenfor hjemmet til Nepals nyvalgte visepresident natt til mandag. Visepresidenten ble møtt med en serie av voldsomme protester etter at han avla eden på det indiske nasjonalspråket hindi, i stedet for landets nasjonalspråk, nepali.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slettene dekket av rismarker i sørdelen av landet, Terai, skiller seg etnisk og geografisk fra resten av det fjell og dalkledde Nepal. Et parti som krever større autonomi for befolkningen i området som kalles «Nepals risbolle», kom inn som det fjerde største under parlamentvalgene tidligere i år. Konflikten om autonomi i denne regionen regnes som en av de viktigste uløste konfliktene i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Satser på Nepal

Åpningen av den norske ambassaden blir sett på som en del av en videre opptrapping av den norske bistanden til Nepal. Siden 1996 har Nepal vært et av Norges hovedsamarbeidsland. Norge satser spesielt på utdanningssektoren, utbygging av kraftverk og fredsprosessen i landet.

- Vi vil ikke tvinge på noen vår hjelp, men vi har sagt at vi tilbyr vår assistanse om det er ønskelig, sier Solheim.


Les flere nyheter fra Asia på Startsiden.