Høsten ifølge Aschehoug

Årets debutanter fra Aschehoug: (f. v.) Reidun Elise Foldøy, AS Hermansen, Erlend O. Nødtvedt og Gunn Merethe Roll.
Årets debutanter fra Aschehoug: (f. v.) Reidun Elise Foldøy, AS Hermansen, Erlend O. Nødtvedt og Gunn Merethe Roll.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMed en håndfull kjendiser og stor prestisje la Aschehoug i dag frem høstens bøker. Mia Gundersen måtte konkurrere om oppmerksomhet med sitt eget bokcover.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Journalister, forfattere og bokinteresserte ble møtt av en murstein i døra da Ascehough skulle presentere høstens utgivelser. Mursteinen var Jonathan Littells «De velvillige», en litterær sensasjon ifølge forlaget. Littell beskriver livet til en ung SS-offiser og problematiserer verdens behov for å stemple mennesker som gjør grusomme handlinger som onde.

Konsernsjef William NygaardKonsernsjef William Nygaard

- Er du sikker på at du er så mye bedre enn meg, spør hovedpersonen.

Boken har solgt over 700.000 eksemplarer på fransk og har vunnet to av landets mest prestisjetunge litterære priser. For den som planlegger å fordøye høydepunktene i årets bokhøst kan den likevel være et risiko-prosjekt. Med sine 1052 tettskrevne sider er det en viss mulighet for at du i desember fortsatt har denne boka i fanget. Konsernsjef William Nygaard gav den sine varmeste anbefalinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man kommer ikke uberørt ut av denne boka, fortalte han.

Ungdomskildringer

Både Jan Kjærstad og Harald Rosenløw Eeg kommer i høst ut med ungdomsskildringer.

- Jeg har forsøkt å løfte frem den enorme åpenheten du opplever når du er ung, sa Kjærstad.

Hans bok «Jeg er brødrene Walker» handler om en 15-årig gutt som opplever at livet og dets muligheter ligger foran ham. Kjærstad sammenlignet ungdommen med den greske antikken.

- Det er en enorm lomme som foregriper alt som kommer senere, uttalte han.

For Harald Rosenløw Eeg er ungdommen et velkjent tema, men denne gangen er det altså snakk om hans andre voksenroman. Den heter «Løp hare løp» og handler om Bror som har en mor som er aerobicsinstruktør og en far som selger Saba-bind. Bror har også et telepatisk forhold til sin døde tvilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror at jeg har et litt annet syn på ungdomstida enn det Kjærstad har, sa Rosenløw Eeg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hovedpersonen min vet hva han flykter fra, men ikke hva han flykter inn i. Romanen min handler om det øyeblikket i ungdomstida da du oppdager at alt ikke er bestandig, fortsatte han.

Både Kjærstad og Rosenløw Eegs bøker gis ut i september.

Debutantene

Det var en spent og nervøs liten forsamling som etter måneder og år med sjelegransking ved skrivebordet stod frem som forfattere for første gang.

- Jeg har funnet ut at den opprinnelige betydningen av ordet «debutant» kommer fra Frankrike og var en betegnelse på gifteklare unge kvinner som skulle ut i selskapslivet. Her er altså våre gifteklare forfattere, og det er opp til dere hvordan dere tar imot dem, sa redaktør for Norsk litteratur, Christian Kjelstrup, også han rimelig spent på debutantenes vegne.

Det var poet Erlend O. Nødtvedt som åpnet med å lese et dikt fra sin samling «Harudes», som blant annet er inspirert av 100-årsjubilanten Olav H. Hauge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

AS Hermansen presenterte sin bok «Vikariatet», der han har hentet erfaringer fra sitt eget liv som kontorvikar i ulike firmaer. Hermansen fortalte at han hadde begynt å samle på innkallinger og skriv han fikk på jobben, og at dette gav ham inspirasjonen til å gi selve Kontoret, en egen stemme i boka. Det kan virke som om «Vikariatet» har slektskap til Joshua Ferris sin kritikerroste debut «Også kom vi til slutten», som også handler om hverdagsliv og intriger i kontorhelvete.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor vant Reidun Elise Foldøy Vinduets novellekonkurranse. Hun kommer i høst ut med novellesamlingen «Ein stad å møtast», om mennesker som blir konfrontert med seg selv på de de viktigste høytidsdagene i livet.

Oversatt litteratur

Sallmand RushdieSallmand Rushdie

Ryktene skal ha det til at Salman Rushdie kommer til Oslo til høsten. Anledningen er lanseringen av hans siste bok «Trollkvinnen fra Firenze» på norsk. Romanen er en fabel om en vakker arabisk prinsesse som forsøker å finne frihet i et mannsdominert samfunn. «Trollkvinnen fra Firenze» har blitt tatt godt imot i England og er bookmaker-favoritt når årets vinner av den prestisjetunge Man Booker-prisen skal kåres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til Oslo kommer også den amerikanske forfatterinnen Siri Hustvedt. Hun har skrevet boken «Når du ser meg», om en norsk-amerikaner som snubler over et mysterium der hans far er innblandet. Andre store internasjonale forfattere som kommer med bøker i høst er blant annet: Margaret Atwood, Andrè Brink og Michael Ondaatje.

Biografier

En av årets viktigste bøker fra forlaget er uten tvil deres biografi om hjemmefrontleder Jens Christian Hauge. Biograf og historiker Olav Njølstad er hittil den eneste som har fått tilgang til Hauges private arkiv.

Mia GundersenMia Gundersen

- For første gang vil offentligheten få vite hva som skjedde i toppledelsen til hjemmefronten, sa forlagsdirektør for litteratur Kari Spjeldnes til ABC Nyheter.

Foreløpig vil hun ikke røpe noe om hva dette dreier seg om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen heftig debattert bok vil kunne bli Knut Olav Åmås sin oversikt over makteliten i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I «Hvem er hvem» presenterer Åmås de 1000 viktigste personene i landet.

Til stede var også Mia Gundersen. Hun har fått med seg Hege Storhaug, best kjent for sine kritiske angrep på islamistisk kvinneundertrykkelse, til å notere ned biografien «Jeg er Mia».

Mia Gundersen presenterte stolt boka på pressekonferansen, men måtte konkurrere med sitt egen bokcover. På skjermen bak henne hang nemlig bildet av biografien, og med Mia iført et korsett som gav brystene en form forbausende lik bowlingkuler ble distraksjonen overveldende, selv for en heterofil kvinnelig journalist.