- Siv må gi EU-svar

Siv Jensen og Frp må ta standpunkt i EU-saken, mener lederen av Unge Høyre. (Foto: Scanpix)
Siv Jensen og Frp må ta standpunkt i EU-saken, mener lederen av Unge Høyre. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pErna Solberg bør ikke gå i regjering med et FrP som sitter på gjerdet i EU-spørsmålet, mener Unge Høyres leder Henrik Asheim. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tolker FrP dit hen at spørsmålet skal avgjøres av folket, ikke av politikerne. Det er interessant, men spørsmålet er hvordan de vil stemme i spørsmålet og hvorvidt de vil sende søknad. Der har jeg inntrykk av at FrP er delt, sier Asheim til ABC Nyheter.

Fremskrittspartiet har stormet frem på meningsmålingene hele sommeren, og har på flere målinger flertall sammen med Høyre. Det har ført til intern debatt i Høyre om hvordan partiet skal forholde seg til FrP i viktige spørsmål.

Blant de viktigste spørsmålene for Unge Høyre, er en ny EU-debatt.

Venter på folket

Asheim mener moderpartiet ikke bør gå med på en såkalt selvmordsparagraf i framtidige regjeringsforhandlinger. En slik paragraf slo fast at Bondev

Henrik Asheim, leder av Unge Høyre. (Foto: ungehoyre.no)Henrik Asheim, leder av Unge Høyre. (Foto: ungehoyre.no)

ik II-regjeringen, som besto av Høyre og nei-partiene Venstre og KrF, ville gå av dersom EU-spørsmålet kom opp på nytt i regjeringsperioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unge Høyres standpunkt betyr i praksis at ungdomspartiet ønsker å åpne for en ny EU-debatt, selv om prisen blir at en ny borgerlig regjeringsplattform da kan bli umulig.

En lignende paragraf i den rød-grønne Soria Moria-erklæringen hindrer en EU-debatt i denne Stortingsperioden.

FrP går i sitt prinsipprogram inn for at det holdes to folkeavstemninger om EU, en før og en etter søknad sendes.

Partiet tar ikke stilling til når folket skal få si sin mening: «En slik folkeavstemning er ikke aktuell med mindre det finner sted markante meningsendringer i den norske folkeopinion,» heter det i prinsipprogrammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste meningsmålinger tyder på et solid nei-flertall. Men Henrik Asheim mener ja-sida vil bli styrket av at ja-partiene våger å ta debatten.

- Jeg tror ja-engasjementet vil vende tilbake dersom debatten kommer opp, sier Asheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-debatten død

Over en fjerdedel tar ikke stilling til om de vil at Norge skal melde seg inn i EU. Det peker på hvor lav bevisstheten er om dette. Håkon Kavli, avdelingsleder i Synovate politikk og samfunn, sier til ABC Nyheter at nei-siden i Norge har styrket seg den siste tida. Han tror FrPs vent-og-se-holdning bare vil føre til at EU-spørsmålet forblir lavt prioritert i befolkningen.

- Med en sånn innfallsvinkel vil det ikke skje noen med opinionen. Organisasjonene og partiene må ta føringen og drive informasjonsvirksomhet slik at folk får et bevisst forhold til EU-spørsmålet, sier Kavli.

- Over en fjerdedel tar ikke stilling til om de vil at Norge skal melde seg inn i EU. Det peker på hvor lav bevisstheten er om dette, sier Kavli.