En av disse blir nest mektigst

EN FÅR NY JOBB: Topp fra venstre: Hillary Clinton (demokrat), Kathleen Sebelius (demokrat), Tim Kaine (demokrat), Evan Bayh (demokrat), Joseph Biden (demokrat), Mitt Romney (republikaner), Joseph Leiberman (republikaner) og Charlie Crist (republikaner).
EN FÅR NY JOBB: Topp fra venstre: Hillary Clinton (demokrat), Kathleen Sebelius (demokrat), Tim Kaine (demokrat), Evan Bayh (demokrat), Joseph Biden (demokrat), Mitt Romney (republikaner), Joseph Leiberman (republikaner) og Charlie Crist (republikaner).

<pVent det uventede når presidentkandidatene om kort tid skal kunngjøre sine valg av visepresidentkandidater. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidentkandidatene McCain og Obama skal selv gjøre valgene av hvem de ønsker som sine parhester.

Foreløpig har de holdt tett, og det er bare mediene og bloggerne som har sagt hva de mener. TV-selskapet CNN har gjort kampen om VP-stillingen om til et veddeløp, hvor nettleserne satser. I øyeblikket tror leserne mest på den kvinnelige kandidaten Kathleen Sebelius for demokraten Obama og forretningsmannen Mitt Romney for republikaneren McCain.


Men det er neppe CNNs veddeløp kandidatene studerer nærmest når de skal bestemme seg. Og selv om vi alle spekulerer, kan det meget vel komme store overraskelser.


Det vanlige har vært at presidentkandidatene har kunngjort sine valg i god til før landsmøtene. I år holdes landsmøtene uvanlig sent på året på grunn av OL i Beijing, og mediene hadde ventet kunngjøringer før OL. Men det har ikke skjedd.

For demokratene betyr det at kunngjøringen vil komme mens verden fortsatt er opptatt av den olympiske idretten. OL avsluttes søndag 24. august, og demokratenes landsmøte starter i Denver, Colorado, mandag 25. august. Heller ikke republikanerne kan regne med å få stor oppmerksomhet omkring sitt valg, fordi de enten må konkurrere mot OL eller Obama – før de selv starter sitt landsmøte i St. Paul, Minnesota, mandag 1. september.

«Ingen» vet hvem det blir

Det har vært en uvanlig tett prosess, hvor ingen utenforstående synes å vite hvem det blir. Prinsippene for valget av nr. 2-person (visepresidentkandidat) på valgseddelen er at det skal være den personen som vil gjøre nr. 1-personen (presidentkandidaten) mest mulig valgbar.

I dagens situasjon er det ikke usannsynlig at Obama velger en hvit politiker fra en stor og viktig delstat hvor Obama trenger å styrke sine sjanser, og at kandidaten har erfaring fra utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål. Neppe en kvinne, fordi det er uvanlig nok at nr.1-personen er afroamerikaner. Samtidig må ikke Obama ødelegge sitt fremste fortrinn, at han representerer håp, forandring og en helt ny politikk i Washington. Da kan han ikke velge en Washington innsider.


På samme måte må McCain velge en yngre person som har sin styrke i økonomiske spørsmål og som samtidig appellerer til de konservative gruppene i det republikanske partiet. Samtidig må McCain holde avstand fra den upopulære president Bush, slik at han ikke kan velge en person som er for sterkt identifisert med George Bush og hans regjering.

Kathleen Sebelius

CNNs nettlesere tror mest på Kathleen Sebelius. Hun er 60 år gammel og en populær guvernør i delstaten Kansas. Hun skal ha gode, personlige relasjoner til Obama, og hun har vært synlig som forsvarer av Obamas politikk på riksdekkende, amerikansk TV. Men det er ikke nok. Dersom Obama skulle velge en «annen» kvinne som sin visepresidentkandidat, vil det virke provoserende på de 18 millioner amerikanerne som stemte på Hillary Clinton. Og det er usikkert hva Sebelius ville levert Obama av ny kompetanse eller geografisk lojalitet.

Tim Kaine

Derimot ville Virginias 50 år gamle guvernør Tim Kaine kunne bringe Virginia over til Obama. Det vil være en svært viktig delstat for Obama å vinne. Kaine var tidlig ute med å gi støtte til Obama, men heller ikke Kaine har vært lenge i politikken eller er spesielt godt kjent utenfor sin egen delstats grenser. Han ble guvernør i 2006 og vil kunne bidra til inntrykket av ungdommelighet og fornyelse i politikken.

Evan Bayh

Viktig ville det også være om 53 år gamle senator Evan Bayh kunne bidra til å svinge Indiana over til Obama. Bayh forsøkte seg som presidentkandidat tidligere i år og støttet deretter Hillary Clinton. Det er ikke dumt å få med seg en fra «Team Clinton», men Bayh synes å mangle den karismaen som kandidater helst bør ha. Men som visepresidentkandidat er kanskje ikke det så farlig.

Joseph Biden

Kanskje ser den 66 år gamle senator Joseph R. Biden jr. fra Delaware ut til å være den best egnede kandidaten. Han er formann i Senatets utenrikskomité og nevnes også ofte som en mulig utenriksminister. Han forsøkte seg også som presidentkandidat tidlig i valgprosessen, men synes nå å ha de aller beste relasjonene til Obama. På CNNs veddeløpsliste er Biden den som kommer nærmest Sebelius.

Hillary Clinton

Hva med Hillary Clinton? Hun sies fortsatt å være på den korte listen over sannsynlige kandidater. Men hennes navn synes å ha kjølnet litt i bloggernes spekulasjoner. Nå slipper hun til i avstemningen på landsmøtet om å bli partiets presidentkandidat, men det vil kun bli en formalitet for at alle dem som egentlig helst ville hatt Hillary som kandidat, skal få lov til å si det. Og så skal hun holde tale; – for Obama.


Mye av Obamas kandidatur har vært bygget på overraskelser. Vent det uventede også når det gjelder visepresidentkandidat – derfor er videre spekulasjoner relativt nytteløse.

Mitt Romney

Mer forutsigbar virker republikaneren McCain. Han trenger en yngre person som kan overta dersom 72-åringen McCain selv skulle falle fra, og som kan være en god kandidat dersom McCain skulle velge å ikke søke gjenvalg i 2012 (han vil da være 76 år).

61 år gamle Mitt Romney synes å være frontkandidaten på alle måter. Han stanset sin egen kampanje tidligere enn folk hadde ventet seg i nominasjonskampen, kanskje forsto han at hans eget kandidatur neppe ville lykkes og at han derfor trakk seg bort tidlig for å rydde veien for McCain. Han har ført aktiv kampanje for McCain, han var guvernør i Massachusetts og kan vise til suksess i det private næringsliv. Dessuten husker vi ham som sjef for de olympiske vinterleker i Salt Lake City i 2002. Han er mer populær enn McCain blant de konservative og skal ha opparbeidet et bedre forhold til McCain enn det den tidlige valgkampen mellom de to skulle tyde på.

Charlie Crist

Floridas 52 år gamle guvernør Charlie Crist kan gi McCain de viktige valgmannsstemmene fra delstaten, som har vært en kampstat ved de to siste valgene. Crist var med på å gi McCain seieren i nominasjonsvalget i Florida, noe som var med å sikre nominasjonen for McCain. To forhold har talt imot Crist. Det ene er at han har vært imot oljeleting utenfor Floridas kyst, mens McCain ønsker det. Nå har Crist snudd, slik at de to er enige. Det andre var at Crist er ungkar, noe som konservative republikanere reiser spørsmål om. Sist sommer kunngjorde Crist at han var forlovet, og at han skal gifte seg med sin Carole Rome i desember.

Joseph Lieberman

En tredje kandidat er 66 år gamle senator Joseph Lieberman fra Connecticut. Han har ikke akkurat ungdommen med seg, men han har framstått som en uavhengig republikaner, og han var tidlig ute med sin støtte til McCain. Han vil trolig kunne trekke en del uavhengige velgere over til republikanerne, men han har liten støtte fra de mest konservative, hvor McCain trenger hjelp.

Som mulige parhester for McCain, nevnes også yngre folk som Alaskas guvernør Sarah Palin, Louisianas guvernør Bobby Jindal – eller den norskættede konservative senator fra South Dakota, John Thune.


Kunngjøringen kan komme når som helst – men valget behøver ikke gjøres før landsmøtene starter. Gjør de ikke det, dukker faren opp for at valget av visepresidentkandidat lett overskygger den formelle nominasjonen av presidentkandidatene selv og arbeidet med partiets program som kandidatene formelt skal forholde seg til i den videre valgkampen.

.......
Audun Tjomsland er tidligere NRK-korrespondent i USA og skriver bok om amerikansk politikk for Orion forlag.

Personvernpolicy