Har mappe hos CIA

Kronprins Olav er en av nordmennene som er registrert hos CIAs forløper, OSS. Arkivfoto: Scanpix
Kronprins Olav er en av nordmennene som er registrert hos CIAs forløper, OSS. Arkivfoto: Scanpix

<pSom kronprins hadde Olav V mappe hos CIA, viser nyåpnede USA-arkiver. - Eventuelle kontakter opphørte etter krigen, mener Lars Roar Langslet som har skrevet kongens biografi.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske Kronprinsen hadde et personlig vennskap med USAs president Roosevelt. Det var viktig under krigen.Den norske Kronprinsen hadde et personlig vennskap med USAs president Roosevelt. Det var viktig under krigen.

I dag ble det kjent at forløperen til den nord-amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA har åpnet noen av sine arkiver. Der står blant annet nevnt den norske motstandslederen Jens Christian Hauge, melder Klassekampen i dag.

Mer overraskende er det kanskje at også daværende kronprins Olav (stavet «Olaf» i arkivet) har en personalmappe hos OSS (Office of Strategic Services).

- Jeg hadde ikke tenkt at han var tilknyttet dette nettverket. Men han hadde jo som en av sine oppgaver å pleie president Roosevelt som han jo også kjente personlig, er den umiddelbare kommentaren fra Lars Roar Langslet som har skrevet en av biografiene om folkekongen.

Langslet tror initiativet eventuelt kom fra amerikanerne som kan ha søkt kontakt med den norske kronprinsen.

Under krigen fulgte kronprinsen med kongen og regjeringen i eksil til London. Året før nazistene okkuperte Norge var Olav på en lengre reise i USA hvor han ble de kjent med president Franklin D. Roosevelt.

Ifølge det norske kongehusets egne hjemmesider fikk vennskapet mellom de to stor betydning under 2. verdenskrig I 1942 gjennomførte kronprins Olav nok en rundreise i USA. Den 30. juni 1944 utnevnte regjeringen i London kronprinsen til forsvarssjef. Han overtok da ledelsen av de norske styrkene og samarbeidet med de allierte, skriver Slottet.

Lars Roar Langslet tror ikke kronprinsen fortsatte et samarbeid med etterretningsorganisasjonen etter krigen.

- Nei, det tror jeg ikke. Kong Olav var en meget rettlinjet mann og forholdt seg til konstitusjonen. Han stolte på det forvaltningsmessige og hadde regjeringen som sin nærmeste plattform. Han oppførte seg nok korrekt og jeg tviler på at det var noen kontakt etter krigen, sier den tidligere kulturministeren til ABC Nyheter.

De nord-amerikanske myndighetene har ikke offentliggjort innholdet i de ulike personalmappene, bare gjort det mulig å søke opp enkeltpersoner. Det må søkes innsyn i de ulike mappenes innhold for å finne ut nivå og hvordan de navngitte og OSS hadde kontakt.

Personvernpolicy