Krever at UDIs oppskrift på asylsøknader fjernes
<pFremskrittspartiets formann Siv Jensen krever at Utlendingsdirektoratet slutter med offentliggjøringen av notater som beskrives som en «kokebok» i å få asyl i Norge.</p
Oslo (NTB): UDI-skandalen og behandlingen av asylsøkere fra Irak for to år siden gjorde at ledelsen satte i verk tiltak for å åpne etaten. Det mest kontroversielle forslaget var å offentliggjøre praksisnotatene i asylavdelingen. Disse notatene styrer saksbehandlernes arbeid og avgjør om behandleren skal innvilge eller avslå en søknad.
– Kan misbrukes
– Det er åpenbart for alle at disse praksisnotatene kan misbrukes og at asylsøkere tilpasser sine søknader etter UDIs rutiner. Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) bør umiddelbart gripe inn og be UDI fjerne notatene, sier Jensen på Frps nettside.
Hun frykter at notatene fører til juks blant asylsøkerne.
– Når de har tilgang til UDIs interne vurderinger, må man være grenseløs naiv for å tro at de ikke tilpasser sine søknader om asyl, sier hun.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenIntern debatt
Fungerende UDI-direktør Frode Forfang bekrefter overfor Aftenposten at det har vært diskusjoner internt.
– Det var større uenighet i starten. Det var en diskusjon innledningsvis om hvordan man skulle offentliggjøre praksisnotatene om asyl. Det ble uttrykt bekymring over at det kunne ligge informasjon på åpne nett som oppskrift på hvordan man burde søke asyl, sier Forfang.
Hensynet til økt åpenhet står sentralt når UDI nå har valgt å offentliggjøre notatene.
– Vår erfaring er at asylsøkere vet veldig godt hva vi legger vekt på. Det ville være veldig rart om praksis som vi kan redegjøre for i media og i alle vedtak ikke også kan gjøres offentlig kjent. Vi mener det er veldig viktig for debatten at beslutningstakere og alle som er interessert i norsk asylpolitikk vet hvor listen ligger når man skal søke asyl. UDI har lagt en strategi der økt åpenhet står sentralt. Offentliggjøring av hvordan vi praktiserer regelverket er en del av dette, sier Forfang. (©NTB)