- Svømmesuksessen vil påvirke Stortingsvalget

Aleksander Dale Oens (bildet) og Sara Nordenstas suksess i OL vil få politiske konsekvenser, mener president Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund. Foto: Scanpix.
Aleksander Dale Oens (bildet) og Sara Nordenstas suksess i OL vil få politiske konsekvenser, mener president Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPresidenten i Norges Svømmeforbund mener svømmesuksessen i OL vil påvirke Stortingsvalget neste år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Bassenger

* Ifølge en fersk statusrapport fra Kulturdepartementet er 61 svømmebassenger helt stengt, mens 19 bassenger er nedlagt. 35 anlegg er delvis stengt og 135 svømmebasseng har redusert drift.

* Oversikten baserer seg på svar fra 751 svømmeanlegg. Hele 160 anlegg ga aldri noen svar tilbake. Statusen for disse anleggene er derfor uviss.

* Oversikten viser ellers at det er åpnet 14 nye svømmeanlegg siden 2005, mens 34 svømmeanlegg er blitt gjenåpnet det siste året. 27 anlegg er planlagt rehabilitert.

Svømmeforbundets president, Per Rune Eknes, setter press på politikerne etter suksessen til Aleksander Dale Oen og Sara Nordenstam i OL. Foto: Scanpix.Svømmeforbundets president, Per Rune Eknes, setter press på politikerne etter suksessen til Aleksander Dale Oen og Sara Nordenstam i OL. Foto: Scanpix.

Til sportsanalyse.no sier Per Rune Eknes:

- Jeg tror de rødgrønne taper så det suser, hvis de ikke gjør noe med svømmeanleggene. Jeg tror hele Norge også gjennom vår suksess i Beijing ser verdien av fylte og gode svømmeanlegg, sier den frittalende svømmepresidenten og gjør en nytt forsøk på å utfordre «idrettsminister» Trond Giske. Så langt har han ikke lykkes, tross mange gitte løfter fra Giske og Stoltenberg.

Men Eknes er ikke i tvil om at OL-suksessen vil bety nytt søkelys på idretten, fra både publikum, sponsorer, media og myndigheter.

Trenger en milliard

Han har regnet ut at det trengs en milliard for å komme ajoúr.

- Det må til for å renovere nedslitte svømmehaller, og for å få åpnet de så alt for mange stengte skolebassengene, sier Eknes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I kystlandet Norge finnes det i dag ingen anlegg der det kan arrangeres internasjonale mesterskap. Det mangler for mye på fasilitetene. De fleste hallene, utenom de moderne badelandene der konkurransesvømmere ofte har en svært begrenset tid, er bygget på 1960- og 70-tallet.

I dag taper Norges Svømmeforbund konkurransen mot skoler og sykehjemsplasser.

- Må tas på alvor

- Et eller annet må myndighetene gjøre med den fatale situasjonen vi er i, sier Eknes til sportsanalyse.no. Han legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De fire OL-svømmerne våre har gjort en fantastisk jobb både før og under OL. De har nærmere 200 reisedøgn i året for å klare dette på grunn av anleggssituasjonen i Norge. Kvartetten er også genuint opptatt av anleggssituasjonen hjemme i Norge generelt og svømmeopplæring spesielt. De er også særs opptatt av at de driver en idrett som samler flere nasjoner enn de fleste, og vi ønsker å bli tatt med på alvor når de er på hjemmebane som toppidrettsutøvere, sier Eknes, som ikke legger skjul på at hans klubber mange steder må slite med for å få tilgang på bassenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Truet» med å flytte

Sara Nordenstam har gitt klar beskjed om at hun holder på til 2016 dersom det blir 50 metersbasseng på Lambertseter. Aleksander Dale Oen har faktisk «truet» med å flytte fra Bergen dersom ikke treningsforholdene bedres. Han har sammenliknet forholdene mellom kortbane- og langbanebasseng som stor og liten bakke i hopp.

Ap-leder Jens Stoltenberg lovte i valgkampen 2005 å fylle landets svømmebassenger, men en fersk statusrapport fra Kulturdepartementet (KKD) viser at det fortsatt står mange tomme bassenger rundt om i landet.

Statsminister mener imidlertid at regjeringen har fulgt opp valgløftene.

- Regjeringens historiske løft for kommuneøkonomien med om lag 28 milliarder kroner i denne perioden, er ett bidrag for å få flere svømmehaller. Spillemidler og dugnadsinnsats bidrar også til at det flere steder er igangsatt arbeid med gjenåpning, rehabilitering og nybygging av basseng, sier Stoltenberg til NTB.

(Nettstedet sportsanalyse.no drives av ABC Nyheters faste sportskommenator Dag Vidar Hanstad. Les kommentarer fra Hanstad her.)


Les mer om Sommer-OL på Startsiden.