– Jens Chr. Hauge jobbet for USAs etterretning

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOslo (NTB): Motstandsleder og Arbeiderparti-politiker Jens Christian Hauge skal ha jobbet for den amerikanske etterretningsorganisasjonen OSS under den andre verdenskrig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jens Christian Hauge skal ha jobbet for den amerikanske etterretningsorganisasjonen OSS under den andre verdenskrig.Jens Christian Hauge skal ha jobbet for den amerikanske etterretningsorganisasjonen OSS under den andre verdenskrig.

Oslo (NTB): Office of Strategic Services (OSS) var forløperen til CIA, og Hauges navn står oppført i en katalog over personalmappene til ansatte i perioden fra 1942 til 1945, skriver Klassekampen.

Det amerikanske riksarkivet friga fredag katalogen der Hauges personalmappe står oppført. Flere andre sentrale norske politikere og militære jobbet også for OSS, viser listene. Blant dem var forsvarssjef Wilhelm Hansteen, Høyre-politiker Håkon Kyllingmark og Knut Lier Hansen fra tungtvannssabotasjen på Rjukan, ifølge venstresidenettstedet frontlinjer.no.

Det er ikke kjent hva slags aktiviteter de ulike medarbeiderne drev med for OSS. Men dette vil bli offentliggjort senere.

Krigshistoriker Lars Borgersrud sier det vil bli interessant å studere nærmere hva slags oppdrag Hauge og de andre hadde for OSS. Han tror det var langt flere norske kontakter og agenter enn de få som hittil er kjent.

– OSS ble opprettet og organisert som en krigsorganisasjon, med formål å drive etterretning etter at USA kom med i krigen. Det er naturlig at motstandsfolk fra land som var allierte med USA deltok, men det gjenstår å se nærmere på hva de faktisk gjorde, sier Borgersrud. (©NTB)