En av åtte må se overgrep

Resultatet av israelsk bombing i Libanon 1996. Norske Svein Viland sto midt oppe i bomberegnet. Foto: Ukjent
Resultatet av israelsk bombing i Libanon 1996. Norske Svein Viland sto midt oppe i bomberegnet. Foto: Ukjent

<pMer enn 8000 nordmenn har opplevd drap og overgrep mot sivile under oppdrag utenlands. - Det var armer, bein og mager strødd ut over et stort område, forteller Svein Viland som overlevde massakren

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tolv år siden sto Svein Viland i et bombeinferno. Etterpå måtte han legge hodeløse barn og likdeler i plastposer.For tolv år siden sto Svein Viland i et bombeinferno. Etterpå måtte han legge hodeløse barn og likdeler i plastposer.

- Det var en dag på jobben. Men det var den verste dagen i mitt liv, sier Svein Viland om blodbadet han overlevde i Qana for tolv år siden.

Det var en tilfeldighet som bragte ham inn i en kombinert FN- og flyktningeleir i Libanon samme dag som Israel valgte å bombe der det befant seg omlag 1000 personer.

Han ble da vitne til at mer enn 100 mistet livet.

ABC TV: Svein Viland forteller om massakren.

Da stillheten senket seg måtte han - med bare hender - være med på å plukke kroppsdeler ned fra trærne og legge likdeler opp i poser.

- Jeg ble i området en tid etterpå, til opprydningsarbeidet hadde begynt..., sier Viland til ABC Nyheter.

FN-soldater fra Fiji tok bilder som viser det brutale overfallet i all sin gru. Et av dem viser en soldat som holder opp et hodeløst barn, et annet en haug med svartbrente lik. ABC Nyheter har fått kopier, men disse er for gruvekkende til å vises fram.

- Jeg har hatt mine våkenetter, sier Viland som nå har sluttet i FN og flyttet tilbake til ny jobb i Norge.

- Det gikk forholdsvis fort over, selv om det nok ikke har vært en eneste dag jeg ikke har tenkt på den dagen. Men det har gått bra. Nå sover jeg godt om natta. Jeg har det bra, sier han.

- Det som skjedde med meg i Qana var en episode som varte i en brøkdel av liv et mitt og jeg kan liksom ikke la det styre resten.

- Jeg har gjort opp regning og må leve med opplevelsen, men ingen får gjort noe med det som har skjedd. Det nytter ikke å sette seg i sofaen og åpne opp for angst og depresjon. Det har ikke vært et alternativ for meg.

Svein Vilands opplevelse på jobb i Libanon, er ekstrem. Men det viser seg nå at hver åttende nordmann på oppdrag i utlandet for Forsvaret har «ofte» eller «av og til» opplevd overgrep mot sivilbefolkningen.

Det viser data fra Forsvarets egen helse- og miljøundersøkelse 2007 hvor 7628 fast og midlertidig ansatte har besvart en rekke spørsmål.

I tillegg sier de fleste av veteranene at de ikke har ikke hatt mulighet til å gripe inn i situasjonen og stanse pågående overgrep.

Det er ca 14 prosent av de som har deltatt utenlands som sier at de har opplevd overgrep mot sivile «ofte» eller «av og til», mens om lag 70 prosent at de ikke har opplevd noe slikt.

Tallene på antallet norske som har vært på oppdrag utenlands siden FN-oppdragene i Libanon startet for 30 år siden, er usikre.

Men hvis en regner med at det er snakk om cirka 60.000 personer, så har mer enn 8000 av dem opplevd detde selv oppfatter som overgrep - hvis undersøkelsen fra Forsvarets sanitet er representativ for hele gruppen.

Personvernpolicy