Gir Musharraf to dager

Demonstranter mot Musharraf samlet seg 13. august for å vise sin avsky mot den sittende presidenten. Foto: Scanpix.
Demonstranter mot Musharraf samlet seg 13. august for å vise sin avsky mot den sittende presidenten. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRegjeringen i Pakistan gir Pervez Musharraf to dager til å trekke seg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Koalisjonsregjeringen har dermed økt presset mot president Musharraf, og sier de har gjort alt klart for å stille ham for riksrett.

Forsvarsminister Ahmed Mukhtar sier til AFP at tiltalebeslutningen vil legges fram for parlamentet tirsdag. Utenriksminister Shah Mehmood Qureshi sa lørdag at presidenten måtte bestemme seg for om han trekker seg i løpet av to dager.

Regjeringen gjorde ferdig tiltalebeslutningen etter intense forhandlinger søndag. Mandag skal lederne i koalisjonen, Asif Ali Zardari og Nawaz Sharif, få framlagt dokumentene, ifølge informasjonsminister Sherry Rehman.

- Historisk

- Det er et historisk dokument, sa Rehman til fremmøtte journalister.

Kontoret til statsminister Yousuf Raza Gilani kom med en kunngjøring der de sier at tiden har kommet for at nasjonen skal bestemme sin egen skjebne, og at folket ønsket en forandring da de stemte i vinterens valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En talsmann for Musharraf, som tok over Sharif i en ikke-voldelig kupp i 1999, og deretter ble en viktig medspiller i USAs krig mot terror, benektet søndag på nytt at presidenten kommer til å trekke seg.

Riksadvokat Malik Qayyum, som skal stå svært nært Musharraf, sa presidenten vil vente helt til tiltalebeslutningen er ferdig formulert før han tar en avgjørelse.

- Om han slutter eller kommer til å slåss mot tiltalen vil bli avgjort når han ser hva han er tiltalt for, sier Qayyum til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hæren i Pakistan, som har betydelig makt, har så langt ikke tatt side i striden, og dermed er høyesterett den eneste institusjonen som faktisk støtter Musharraf. Ikke minst fordi presidenten tømte høyesterett for sine motstandere i urolighetene i november i fjor.

USA på sidelinjen

Musharraf har i praksis bare to andre alternativ. Det ene ville være å oppløse nasjonalforsamlingen, eller å erklære unntakstilstand. Begge bærer betydelig risiko for den tidligere diktatoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans allierte og medlemmer av regjeringen har uavhengig av hverandre sagt at hans medhjelpere er i samtaler med regjeringen for å sikre at han unnslipper riksretten hvis han trekker seg som president.

Saudi-Arabia, USA og Storbritannia skal alle ha sendt sine representanter til Pakistan for å løse krisen. Ifølge en kilde i koalisjonen skal nye diskusjoner ha startet på søndag.

- Musharrafs utsendinger er fortsatt i kontakt med regjeringen, og så langt som vi vet rådgir de Musharraf om at han enten må trekke seg for å slippe tiltale, eller ta saken til høyesterett.

Den tidligere statsministeren, Sharif, er den som står i veien for å gi Musharraf immunitet, og han leder den nest største grupperingen i koalisjonen.

Må få flertall

Hvis Pervez Musharraf blir stilt for riksrett vil det være første gang at en president havner de i Pakistans 61 år gamle historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt spekuleres det i hvordan hæren kommer til å reagere hvis deres tidligere sjef skulle bli stilt for retten. Musharraf måtte trekke seg fra stillingen i november 2007 etter massivt internasjonalt press.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er heller ikke sikkert at regjeringen vil få flertall i parlamentet for å stille presidenten for retten. De må ha hjelp av både uavhengige folkevalgte, og tidligere støttespillere til Musharraf for å oppnå flertallet på to tredjedeler som trengs i både over- og underhuset for å innkalle til riksrett.

Det hvite hus og president George W. Bush har valgt å ikke ta stilling i striden, og sier spørsmålet er et internt anliggende for Pakistan.

Utenriksminister Condoleezza Rice sa søndag at det ikke har blitt vurdert om USA kan gi Musharraf asyl.

- Det er ikke noe vi diskuterer, og jeg ønsker at vi holder fokus på hva vi må gjøre i samarbeid med den demokratisk valgte regjeringen i Pakistan, sa Rice til Fox News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

500 drept

Pakistans vestlige allierte ønsker på det sterkeste å bevege seg forbi dette spørsmålet, så kampen mot Taliban og al-Qaida i stammeområdene nord i Pakistan kan fortsette for fullt. Sist uke ble nærmere 500 mennesker drept i disse områdene i kamper

Musharraf sitt fall fra makten startet for alvor da han forsøkte å sparke landets høyesterettsjustitiarius i mars 2007. Så sparket han store deler av høyesterett, noe som gjorde det mulig for ham å bli valgt til fem nye år som president av det sittende parlamentet. Da valget ble gjennomført i februar tapte han stort.


Les flere nyheter fra Asia på Startsiden.