Russerne forsterker i Gori

<pTil tross for løfter om full tilbaketrekking, så forsterker russerne stillingene sine i Gori.</p

To georgiske kvinner i samtale med russiske soldater rett utenfor Gori. Foto: Scanpix.
To georgiske kvinner i samtale med russiske soldater rett utenfor Gori. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Georgia-konflikten
* 7. august: Georgiske styrker går til angrep på Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali i et forsøk på å gjenvinne kontrollen over den russiskvennlige utbryterregionen.
* 8. august: Russland sender tropper til Sør-Ossetia for å beskytte sine «landsmenn» – storparten av den sørossetiske befolkningen har russisk statsborgerskap.
* 10. august: Georgia trekker sine soldater ut av Tskhinvali og ber om våpenhvile. Russland bomber mål i Georgia utenfor Sør-Ossetia.
* 12. august: Russlands president Dmitrij Medvedev gir ordre om at den russiske militæroperasjonen i Georgia skal stanses. Begge parter anklager hverandre for fortsatte krigshandlinger. Om lag 100.000 mennesker er drevet på flukt.
* 14. august: Lederne for utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia undertegner en fredsplan for området. Den formelle avtalen, som er utarbeidet av EU, blir signert av Georgias president Mikhail Saakasjvili 15. august og Russlands president Dmitrij Medvedev 16. august.
* Medvedev har lovet Frankrikes president Nicolas Sarkozy at den russiske tilbaketrekkingen skal begynne mandag 18. august. (©NTB)

Det melder Timesonline. Ifølge den britiske avisen skal de russiske styrkene i Gori har forsterket sine posisjoner, noe som gjør lovnaden fra president Dimitrij Medvedev om tilbaketrekking på mandag, til skamme.

Presset fra internasjonalt hold om at russerne skal godta den fransk-utformede fredsavtalen er stadig økende. Søndag sa Frankrike, ifølge AFP, at det ville få konsekvenser for Russland, om de ikke etterlever avtalen de har signert.

Ifølge kilder som Timesonline har i Georgia er russerne altså nå i ferd med å forsterke sine posisjoner i byen Gori, som ligger to mil utenfor Tbilisi. Etter at russiske styrker der først ødela alle radio- og tv-sendere har de også installert sine egne. Det betyr at innbyggerne i Gori nå bare får sendinger fra Moskva, og ikke sin egen hovedstad Tbilisi.

Full russisk kontroll

Russiske soldater skal også ha forsterket maskingeværposisjonene sine utenfor Gori. Fortsatt har ikke georgisk politi eller militære fått lov til å komme inn i byen. Der kjører fortsatt russiske tanks rundt, mens soldatene passer på hvem som får lov til å nærme seg sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette frustrerer generalene i Georgias hær. De har trukket seg tilbake til Tbilisi, og som følge av våpenhvileavtalen kan de ikke angrip russiske soldater, med mindre russerne selv angriper hovedstaden.

Til tross for at det foreløpig ikke har vært noen bevis for at tilbaketrekkingen er nært forestående, lover den russiske generalen Vyacheslav Borisov at dette kommer til å skje i morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Skjør våpenhvile

- Russiske styrker er i ferd med å trekke seg ut, og vil så bli erstattet av russiske fredsbevarende styrker, sier han til Timesonline.

Den franske utenriksministeren Bernard Kouchner beskrev våpenhvilen som skjør i et intervju med en fransk avis søndag, og gjentok at internasjonale fredsbevarende styrker må inn i Georgia snarest.

President Mikhail Saakasjvili uttalte søndag at russiske styrker ikke kunne bli stående som fredsbevarende styrker, etter denne siste konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For georgierne er det umulig at russerne skal være fredsbevarende. Det finnes bare russiske soldater, ikke russiske fredsbevarere, sa han på en pressekonferanse med Tysklands kansler Anela Merkel.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice sa søndag at Russland bryter med våpenhvileavtalen, og ba om at de russiske lederne fikk en orden på dette.

- Det finnes en våpenhvileavtale, men Russland følger ikke denne. Jeg håper at Medvedev holder løftet han har gitt om at styrkene skal trekkes tilbake mandag, fortsatt Rice.