Kronprinsesse Mette-Marit 35 år

Kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Scanpix.
Kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKronprinsesse Mette-Marit fyller 35 år tirsdag 19. august. Dagen feires privat.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Wibecke Lie): Noen stor feiring på selve dagen blir det neppe. Kronprinsen står på farten til OL i Beijing, der han skal være fra den 20. august, og kongeparet har knapt nok rukket hjem fra Kina til den tid.

Etter det NTB erfarer er kronprinsfamilien nå hjemme på Skaugum etter å ha feriert på kongeparets landsted Mågerø den siste tiden mens kongeparet har vært i Kina. Før det ferierte de på egen hytte på Flatholmen i Risørs skjærgård, der kronprins Haakon feiret sin 35-årsdag.

Sommerferien ble innledet med tre ukers familieferie i en enkel fangsthytte på Svalbard.

Bryllupsdag

På kongehusets hjemmeside er ikke kronprinsesse Mette-Marit oppført med noen offisielle oppdrag de nærmeste dagene, men 27. august besøker hun og kronprinsen Universitetet i Bergen i anledning utdeling av midler fra kronprinsparets humanitære fond. Utdelingen skjer hvert år i forbindelse med parets bryllupsdag, som er 25. august.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forbindelse med fødselsdag og bryllupsdag har kronprinsparet gjerne hatt en samling for familie og gode venner i Slottskapellet. Første gang det skjedde var noen få dager før bryllupet i 2001. Om de velger å ha en slik samling også i år, er ikke kjent.

Stor forandring

Det har skjedd store forandringer med kronprinsesse Mette-Marit etter at hun giftet seg med kronprinsen for sju år siden. Fra å være en litt dukknakket og usikker ung kvinne før bryllupet, ser vi nå en utadvendt person som er trygg på seg selv og sin kongelige rolle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har engasjert seg på ulike felter i samfunnet, og i 2006 ble hun utnevnt til spesialutsending for UNAIDS i Genève. Ellers er hun opptatt av psykisk helse, design, barn og unge samt musikk. Tidligere i år ga hun ut salmesamlingen «Sorgen og gleden», en samling utvalgte tekster som har vært viktige for henne gjennom livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høy beskytter

Kronprinsesse Mette-Marit er høy beskytter for flere organisasjoner som Norges Røde Kors, Norsk Designråd, Oslo internasjonale kirkemusikkfestival og Rådet for psykisk helse.

Nylig fikk hun Brobyggerprisen for sin innsats for å motivere kvinner til å være aktive i samfunnet og det politiske liv.

Som aktiv småbarnsmor tilbringer hun også mye tid med barna gjennom ulike fritidsaktiviteter. (©NTB)