Motstridende rapporter om russisk tilbaketrekning

Russiske soldater sitter på et pansret kjøretøy i Sør-Ossetia. (Foto: Scanpix)
Russiske soldater sitter på et pansret kjøretøy i Sør-Ossetia. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRusslands president Dmitrij Medvedev har lovet den franske presidenten Nicolas Sarkozy russisk tilbaketrekning fra Georgia mandag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært motstridende rapporter om russiske tilbaketrekning.

Generalmajor Vjatsjislav Borisov har fortalt til nyhetsbyrået Reuters at de russiske styrkene er på vei ut av Sør-Ossetia. Mens georgiske tjenestemenn har ment at russerne kun omplasserer styrkene.

Også det russiske forsvarsdepartementet har avvist at tilbaketrekningen har startet.

Men søndag ettermiddag melder Reuters at Russlands president Dmitrij Medvedev har lovet den franske presidenten Nicolas Sarkozy russisk tilbaketrekning fra Georgia mandag.

Sarkozys kontor opplyser at presidenten ringte sin russiske kollega og advarte mot konsekvensene om ikke Russland snart setter i gang tilbaketrekning av soldater fra georgisk territorium.

– Den russiske presidenten har kunngjort at de russiske styrkene vil begynne å trekke seg ut midt på dagen mandag, heter det i en pressemelding fra Nicolas Sarkozys kontor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Abkhasia kontrollerer landsbyer

I den andre utbryterrepublikken, Abkhasia, har separatister tatt kontroll over 13 georgiske landsbyer, hevder Georgia.

Væpnede styrker fra det abkhasiske separatistregimet har, sammen med ordinære russiske militærstyrker, forskjøvet Abkhasias administrative grense i retning av elva Enguri, hevder det georgiske utenriksdepartementet lørdag.

Styrkene skal ha inntatt to landsbyer i Zugdidi-regionen og elleve landsbyer i Tsalenjikha-regionen. Styrkene skal ifølge det georgiske utenriksdepartementet også ha tatt kontroll over et vannkraftverk som ligger langs Enguri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det georgiske innenriksdepartementets talsmann Sjota Utiasjvili sier på sin side at georgiske styrker har gjenvunnet kontrollen over Georgias del av kraftverket. Kraftverket drives av Georgia og Abkhasia i samarbeid.

Buffersone

Vannkraftverket og de fleste av de 13 landsbyene som nå skal være inntatt av abkhasiske separatister, ligger i en buffersone som ble opprettet mellom Abkhasia og Georgia som et element i en FN-resolusjon om våpenhvile fra 1994.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resolusjonen fra 1994 satte en sluttstrek for krigen om regionen og førte i realiteten til at Abkhasia ble uavhengig av Georgia.

Abkhasiske styrker gikk inn i området i forrige uke i det den abkhasiske presidenten Sergej Bagapsj sier er et forsøk på å drive ut georgiske styrker som har angrepet abkhasiske politifolk og sikkerhetsstyrker, fra området.

Bagapsj erkjenner at operasjonen er et brudd på våpenhvileavtalen fra 1994, men han hevder våpenhvilen først ble brutt av Georgia. Buffersonen ligger mellom Gali-regionen i Abkhasia og Zugdidi-regionen i Georgia. (©NTB)