Gråt etter det åttende gullet

Michael Phelps er historisk med sine åtte gullmedaljer fra Beijing-OL. (Foto: Scanpix)
Michael Phelps er historisk med sine åtte gullmedaljer fra Beijing-OL. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTil slutt ble Michael Phelps overmannet – av følelsene. Han gråt på seierspallen etter å ha vunnet sitt åttende gull i Beijing-OL.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal kjenne nå. Det er så mange følelser inni meg, så mye opphisselse. Jeg vil egentlig bare treffe mamma, sa Phelps etter å ha bidratt til USAs seier på 4 x 100 meter medley, siste svømmeøvelse i OL.

På seierspallen begynte Phelps å gråte da presidenten i Det internasjonale svømmeforbundet ga ham en hedersbevisning for de åtte gullmedaljene. For en gangs skyld så Phelps hjelpeløs ut, etter å ha herjet med konkurrentene i Vannkuben dag etter dag og holdt egne følelser i et jerngrep.

Etter seiersseremonien klatret han opp på tribunen der hans mor Debbie satt. Fulgt av en stor flokk fotografer ga OL-kongen kyss og klemmer til moren og sine to søstre.

I ni konkurransedager viste Phelps nesten umenneskelig konsentrasjon, styrke og utholdenhet. 17 ganger svømte han, åtte ganger var han i aksjon i finaler, og han vant samtlige øvelser. I sju av dem ble det verdensrekord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det beste med dette er at det viser at intet er umulig. Mange sa at det ikke kunne gjøres, men jeg ønsket å gjøre noe ingen har greid før, sa Phelps.

På toppen

Og det gjorde han. Ett døgn delte han rekorden på sju gull med Mark Spitz, som hadde hatt den i 36 år siden sin gullfest i München i 1972. Nå er 23-årige Phelps sin tur til å trone alene øverst på listen.

USA har aldri tapt en medleystafett i OL, men ble utfordret søndag. Amerikanerne vekslet som nummer tre etter brystetappen, men Phelps svømte laget opp i tet på butterfly og sendte Jason Lezak ut på ankeretappen åtte tidels sekund foran argeste rival Australia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På 4 x 100 meter fri var det Lezak som berget rekorddrømmen til Phelps da han på ankeretappen innhentet et stort fransk forsprang og tok ledelsen på aller siste svømmetak. Søndag trengte Lezak bare å holde unna for verdensrekordholder Eamon Sullivan for å fullføre gullfangsten til Phelps. Det greide han greit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lezak tapte bare ni hundredeler til Sullivan og slo inn til ny verdensrekord 3.29,34. Det var den sjuende verdensrekorden for Phelps på de åtte øvelsene han svømte i Vannkuben.

Lagånd

– Uten mine lagkamerater hadde ikke dette vært mulig. Jeg var med på tre stafettlag, og vi gjorde det sammen, sa Phelps, som er hovedårsak til at USA for femte gang på rad ble beste svømmenasjon. Han var involvert i åtte av 12 gull.

– Dette er det mest sammensveisede OL-laget jeg har vært på. Det var mange jeg ikke kjente før vi kom hit, men nå føler jeg at jeg kjenner alle veldig godt. Lagånden gjorde utslaget, sa Phelps.

– Idretten kan være en berg-og-dalbane, men dette har bare vært en bergbane.

USAs gullag besto av Aaron Peirsol (rygg), Brendan Hansen (bryst), Phelps (butterfly) og Lezak (fri).

Australia tok sølvet, slått med 0,70 sekund, og Japan bronsen.

Michael Phelps er nå oppe i 14 OL-gull i karrieren. Ingen annen utøver har flere enn ni. På åtte dager i Vannkuben har han vunnet åtte gull, like mange som Norges mestvinnende OL-utøver Bjørn Dæhlie vant i løpet av sin karriere. (©NTB)


Les mer om Sommer-OL på Startsiden.