Her er Siv Jensens blå-blå MANNskap

Siv Jensen. Foto: Scanpix.
Siv Jensen. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMed Siv Jensen som statsminister etter valget kan Norge våkne opp til en regjering med kvinner i mindretall og helt nye departementer. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): Landbruksminister, fiskeriminister og bistandsminister er poster som kan bli helt borte i en Frp-dominert regjering. Det samme gjelder tradisjonen med at kvinner og menn er likt representert ved Kongens bord.

Det er liten tvil om at Frp-formann Siv Jensen blir statsminister dersom de siste meningsmålingene holder seg til stortingsvalget neste høst.

Målingene gir ikke bare et solid flertall for en Frp/Høyre-regjering, de viser også at Frp er større enn dagens rødgrønne regjering til sammen og dobbelt så stort som Høyre. En blå-blå regjering ser neppe dagens lys uten at Jensen blir regjeringssjef.

Sentral Solberg

Forutsatt at styrkeforholdet mellom Frp og Høyre holder seg på dagens nivå, vil Høyre måtte nøye seg med rundt eller litt over en tredel av statsrådene.

Erna Solberg er selvskreven, og som partileder er det naturlig at hun får et fremtredende departement. Mest makt ligger det i Finansdepartementet, og der kan Solberg fort bli å finne. Alternativt kan hun selv velge et «lettere» departement for å frigjøre noe av sin tid til partilederjobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Hagen

Carl I. Hagen er et sikkert kort i en Frp/Høyre-regjering.

Hagen er selvutnevnt som Frps eldregeneral, og kan seile naturlig opp som helseminister. Likevel er det neppe helseminister Hagen drømmer om å avslutte karrieren som.

Dessuten er Hagen ikke fremmed for en viss pomp og prakt. Den tidligere partiformannen ble i sommer blitt tippet som utenriksminister i en tenkt ren Frp-regjering. Det står seg også i kompani med Høyre – i hvert fall så lenge Høyre får finansministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rutine

Vei, helse og krim er områder der Frp sanker stemmer. Et mektig Frp vil ikke gi fra seg disse departementene i en blå-blå regjering.

Det er hevet over tvil at Frp ikke vil sette inn urutinerte folk i de sentrale departementene. Profilerte talsmenn på sine saksområder som Jan Arild Ellingsen og Ketil Solvik-Olsen er mest aktuelle som henholdsvis justisminister og energiminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En allrounder som Per Sandberg kan ende opp som samferdselsminister. Videre er Morten Høglund aktuell som forsvarsminister.

Færre kvinner

I Fremskrittspartiets sentralstyre sitter det tre kvinner og ni menn. Partiet er ingen tilhenger av kjønnskvotering, og kommer heller ikke til å prioritere det i en regjering. Det er også naturlig at likestilling forsvinner som et statsrådsfelt.

Likevel vil det (og må det trolig) være plass til noen kvinner i en Frp-Høyre-regjering. Ved siden av Jensen og Solberg, kan byrådene Sylvi Listhaug fra Oslo og Liv Røssland fra Bergen være aktuelle fra Frp. Listhaug muligens som helseminister, et saksområde hun styrer i hovedstaden. Rosseland er kandidat som kommunalminister, i konkurranse med Frp-nestleder og ordfører i Tønsberg Per Arne Olsen.

Fra Høyre er Ine Marie Eriksen Søreide en mulig kandidat. Kristin Clemet får statsrådsjobb, om hun selv ønsker det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny kabal

Frp i regjering kommer til å legge ned Landbruksdepartementet og Fiskeridepartementet slik vi kjenner dem i dag. Områdene blir dels innlemmet i et utvidet næringsdepartement, der Frps sittende leder av finansfraksjonen, Ulf Lerstein, kan bli statsråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resten av saksfeltene inngår trolig i et nytt mat- og forbrukerdepartement, inspirert av danskenes modell.

Danskene er sannsynlig inspirasjonskilde også når Frp etter alt å dømme legger bort inkludering fra statsrådskabalen og kommer med et nytt departement for flyktninger, innvandrere og integrering.

Den jobben kan muligens gå til Tor Mikkel Wara, som trakk seg fra Stortinget i 1993, men uten å kutte alle bånd. Partiets innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen er en annen aktuell kandidat til jobben.

Mo må bli

Andre aktuelle Frp-statsråder er Os-ordfører Terje Søviknes, stortingsrepresentant Harald Tom Nesvik og fylkesmann Hans Røsjorde.

Partisekretær Geir Mo kan fort dukke opp i spekulasjonene, men han blir trolig vurdert som for sentral og viktig der han sitter på partikontoret. Frp trenger også en stødig hånd i Stortinget, og Per Sandberg kan miste drømmejobben fordi Frp trenger ham som parlamentarisk leder på Løvebakken. (©NTB)