Drømmestart for Ince og Gamst

Blackburns Roque Santa Cruz. Foto: Scanpix.

<pSikret 3–2-seier over Everton fire minutter på overtid.</p

Everton–Blackburn 2–3. Morten Gamst Pedersens Blackburn fikk en glitrende start på årets Premier League-sesong med tre poeng borte mot Everton. André Ooijer ble den store helten med sin matchvinnerscoring fire minutter på overtid.

Storscorerne Yakubu og Santa Cruz hadde notert hvert sitt mål i annen omgang, og det så ut til å ende med poengdeling på Goodison Park. Men sekunder før sluttsignalet dukket Ooijer opp, hamret inn en retur og ga Paul Ince en drømmestart på managerkarrièren i Premier League.

Frisk Gamst

Blackburn har vært heftet av negativ omtale og angivelig spilleropprør mot manager Paul Ince i sommer. Men det var ingen tegn til disharmoni da startskuddet gikk i dag.

For da 22 minutter var spilt, scoret David Dunn ledermålet etter pasning fra Morten Gamst Pedersen. Midtbanespilleren mottok ballen på 20 meter, dro av en forsvarer og fant det venstre hjørnet med en presis avslutning.

Gamst Pedersen viste svært friske takter, og var involvert i mye av Blackburns angrepsspill før han ble byttet ut kvarteret før slutt. Det lover godt for nordmannen etter skadetrøbbel frem mot sesongstarten.

Everton produserte minimalt i første omgang, og det var gjestene som var nærmest flere scoringer. Men det var før Mikel Arteta tok frem silkefoten.

Pausesignalet var sekunder unna da Arteta skrudde et frispark direkte i krysset fra skrått hold. Paul Robinson i Blackburn-målet imponerte ingen med uoppmerksomt målvaktsspill, og måtte kapitulere og gå til pause med 1–1.

16-åring kunne avgjort

En fartsfylt annen omgang så ut til å stå i stjernespissenes tegn.

Evertons Ayegbeni Yakubu og Blackburns Roque Santa Cruz scoret henholdsvis 15 og 19 Premier League-mål i fjor. I dag åpnet de scoringskontoen igjen.

Yakubu mottok et innlegg etter godt forarbeid av Mikel Arteta, knuste Stephen Warnock i luften og headet inn 2–1-ledelse.

Blackburn svarte umiddelbart. Santa Cruz mottok en langpasning på lekkert vis, og trillet ballen midt i mål alene med Tim Howard.

Sjansene kom ikke løpende gjennom kampen, men spillet bølget frem og tilbake og gjorde oppgjøret spennende. Dramatikken oppsto igjen da Paul Robinson dro på bærtur få minutter før slutt. 16 år gamle Jose Baxter, tidenes yngste Everton-spiller med sitt innhopp i dag, fikk en kjempemulighet til å bli helten, men avsluttet over det åpne målet.

I stedet sørget André Ooijer for Blackburn-jubel med sin overtidsscoring. Ryan Nelsens heading traff stolpen, og på returen var Ooijer nådeløs.

Med 3–2-seier borte mot normalt hjemmesterke Everton styrket Paul Ince sine sjanser for arbeidsro.

Stoke nedsablet i comebacket

Bolton–Stoke City 3–1. Stoke fikk et brutalt møte med Premier League etter 23 år utenfor det ypperste selskap. Bolton var ikke nådige hjemme på Reebok Stadium, og avgjorde kampen med tre mål før pause.

Grétar Steinsson meldte seg på i kampen om årets mål da han dundret inn 1–0-scoringen. Backen forsøkte øyensynlig på et hardt innlegg fra skrått hold, men ballen klistret seg i krysset.

Kevin Davies la på til 2–0 med en stuss, før nyinnkjøpte Johan Elmander lettet presset i sin seriedebut. Elmander fikk stå helt umarkert etter et innlegg og nikket inn sitt første Premier League-mål. Ricardo Fuller satte inn et trøstemål for Stoke i annen omgang. Med 3–1-seieren inntok Bolton tabellteten.

Vant på første forsøk

Hull–Fulham 2–1. Mens Stoke fikk en kalddusj, kunne Hull juble for seier i sin første kamp noensinne i engelsk eliteserie. Men det måtte en snuoperasjon til.

Ki-Hyeon Seol nikket Fulham i ledelsen allerede etter åtte minutter. Men laget som slet så betraktelig på bortebane i fjor, ga fra seg initiativet igjen. Hull brukte få minutter på å utligne. Nyinnkjøpte Geovanni gjorde alt selv da han dro seg inn i banen og dunket inn utligningen – Hulls første Premier League-mål gjennom tidene.

Ti minutter før full tid skrev også Caleb Folan seg inn i historiebøkene. Craig Fagan gjorde et fint forarbeid, og Folan kunne enkelt sette ballen i åpent mål. Dermed ble han matchvinner i Hulls første Premier League-kamp. Fjorårets Play Off-vinner ligger på en flatterende 2. plass.

Brede Hangeland spilte hele kampen for Fulham, mens Erik Nevland ble byttet inn fem minutter før slutt.

Mido senket gamleklubben

Middlesbrough–Tottenham 2–1. Tottenham har kjøpt spennende spillere og rullet over motstanden i sesongoppkjøringen i sommer. Da sesongen ble sparket i gang, ble middelhavsfarer Middlesbrough for sterke. David Wheater satte inn et sent ledermål for vertene. Tre minutter før slutt falt den endelige avgjørelsen. Mido hadde vært på banen for Boro i fire minutter da han noterte den avgjørende scoringen mot gamleklubben. Da Robert Huth scoret selvmål kort tid senere, var det for sent.

Dimitar Berbatov var plassert på benken fra start. Darren Bent, som har scoret 12 mål i sesongoppkjøringen, forble målløs i seriestarten.

Ashton i rute

West Ham–Wigan 2–1. To tidlige mål signert Dean Ashton var nok for West Ham. Den skadeplagede spissen signaliserte at han vil være med i landslagsdiskusjonen. Da ti minutter var gått, ledet West Ham 2–0. Det nærmeste Wigan kom poeng, var nykommeren Amr Zakis volleyscoring like etter pause. Zaki tenner håp hos Wigan-fansen om at målscoreren er funnet.

Les mer om Premier League på Startsiden.