Bolt – en sensasjon med fartstrening

Verdens raskeste mann, Usain Bolt. Foto: Scanpix.
Verdens raskeste mann, Usain Bolt. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUsain Bolt er 200-meterløperen som begynte med halvdistansen for å få fartstrening. Det har foreløpig endt i to verdensrekorder og OL-gull.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beijing (NTB): 21-årige Bolt ble født i Trelawny på den karibiske øya Jamaica 21. august 1986. Som 15-åring markerte han seg som sprinter da han tok ett gull og to sølv i VM for juniorer foran hjemmepublikummet i Kingston.

Siden har karrieren hans skutt fart. Bolt bestemte seg tidlig for å satse på 200 meter. I 2003, som 16-åring, tok han gull med 20,40 i junior-VM. Han ble spådd en lysende karriere, men få drømte om det han opplever nå.

I 2004 ble han den første junioren til å løpe 200 meter under 20 sekunder da han klokket inn til 19,93. Tre år senere, i fjor, senket han Jamaica-rekorden til 19,75 før han tok sølv bak Tyson Gay i VM i Osaka.

Så kom gullåret 2008. I 2007 var han en gjennomsnittlig 100-meterløper, med bare ett stevne i beltet. Men i år begynte han på den halve distansen for å få fartstrening.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

31. mai smalt bomben: Usain Bolt satte ny verdensrekord i et stevne i New York. Jamaicaneren løp inn til 9,72, fire hundredeler under landsmannen Asafa Powells rekord.

Dermed seilte han opp som OL-favoritt, til tross for at Powell slo ham i stevnene like før mesterskapet i Beijing. Men i den kinesiske hovedstaden var ingen i nærheten av Usain Bolt.

«Det menneskelige lynet» lekte seg inn til 9,69. De siste 10 meterne brukte han til å juble. Seieren var overlegen nok til å tillate det. (©NTB)