ABC Nyheter presenterer Premier League:Manchester United vinner Premier League

Vi tror Manchester United vinner Premier League i år igjen. Her feirer laget seieren i Community Shield-finalen over Portsmouth den 10. august. (Foto: Darren Staples, Reuters)
Vi tror Manchester United vinner Premier League i år igjen. Her feirer laget seieren i Community Shield-finalen over Portsmouth den 10. august. (Foto: Darren Staples, Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVinnermentaliteten avgjør for Manchester United i en gullkamp som tegner til å bli en ny thriller.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
MANCHESTER UNITED

MANCHESTER UNITED FOOTBALL CLUB:

Stiftet: 1878

Hjemmebane: Old Trafford

Kallenavn: The Red Devils

Manager: Sir Alex Ferguson

Kaptein: Gary Neville

Fjorårets plassering: 1. plass

Overganger inn: Fraizer Campbell (tilbake fra utlån)

Overganger ut: Gerard Piqué (Barcelona), Chris Eagles (Burnley), Adam Eckersly (Horsens), Danny Simpson (utlån, Blackburn), Lee Martin (utlån, Nottingham Forest), Craig Cathcart (utlån, Plymouth), Febian Brandy (utlån, Swansea), Tom Heaton (utlån, Cardiff)

Fem første kamper: Newcastle (h), Portsmouth (b), Fulham (h), Liverpool (b), Chelsea (b)

Linker: www.manutd.com (offisiell hjemmeside), www.united.no (offisiell skandinavisk supporterklubb)

ABC Nyheters Premier League tabell:

1: Manchester United

2: Chelsea

3: Liverpool

4: Arsenal

5: Aston Villa

6: Tottenham Hotspur

7: Everton

8: Manchester City

9: Newcastle United

10: Portsmouth

11: West Ham United

12: Blackburn Rovers

13: Sunderland

14: Middlesbrough

15: Fulham

16: Wigan

17: Stoke City

18: Bolton (nedrykk)

19: WBA (nedrykk)

20: Hull City (nedrykk)

De to siste årenes Premier League-mester og regjerende Champions League-triumfator er i forsvarsposisjon. Til å holde fortet har Sir Alex Ferguson samme spillermaterial som i fjor. - Jeg må ha tillit til at de ikke blir dårligere, sier Ferguson.

Er det nok? Chelsea og Liverpool er forsterket, og Arsenal, som har hentet nye, spennende unggutter, var bare fire poeng bak i fjor. United har behov for en spiss. Hvis Dimitar Berbatov til slutt ankommer fra Tottenham, er Uniteds favorittstempel vanskelig å bestride.

Ferguson ser ut til å ha overtalt Cristiano Ronaldo til å bli i klubben. Fjorårets toppscorer i Premier League (31 mål) og Champions League er selvsagt uvurderlig. Argumenter om at lagmaskineriet United vant i fjor, holder i høy grad vann, men Ronaldos egne offensive bidrag avgjorde i den tette gullkampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferguson har i alle betydninger skapt et komplett lag, som i fjor scoret flest og slapp inn færrest. Det innebærer fullstendig balanse i laget. Defensivt befinner Chelsea seg på samme solide nivå, men på toppen har United rom for større angrepsvilje - kvalitet og underholdning – i etablert spill så vel som på kontringer. Spørsmålet er om klubben utvikler egenskapene ytterligere – kanskje uten forsterkninger – for Luiz Felipe Scolari er definitivt kapabel til å ta Chelsea et steg videre.

Førsteelleverens kvalitet utfordres av alle de tre gullkonkurrentene. Chelseas åtte bakerste spillere holder individuelt minst like høy klasse som Uniteds. Ronaldo, Rooney, Tevez var derimot utilnærmelige i fjor, og ankommer en ny god spiss, er angrepsrekken bortimot ustoppelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er på midtbanen og målvaktsplassen United har best dekning. En ny spiss er på vei inn. Derimot kan en skade på Rio Ferdinand, som har steget frem som ledertype i forsvaret, koste gullet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De mange midtbanealternativene åpnet i fjor for en variasjon i spillmuligheter som Ferguson benyttet seg flittig av. Så også i år. Mens 4–4–2 gjerne foretrekkes mot svakere lag, ble det gjerne profitert på å benytte 4–2–3–1 mot gullkonkurrentene. Og det var i disse kampene, med 13 av 18 poeng mot de resterende i topp fire, gullkampen ble avgjort for United i fjor.

Konkurrentene har nærmet seg United i sommer. Styret rundt Ronaldo kan komme til å påvirke ham, det er en enorm utfordring for portugiseren å gjenta prestasjonene fra i fjor, og han er ute til oktober. United sliter med flere skader i innledningen, hvilket kan gjøre sesonginnledningen trøblete. Alt understreker at gullkampen ventelig blir svært jevn. Til sist tror vi likevel at vinnermentaliteten avgjør til Manchester Uniteds fordel, og at klubben tangerer Liverpools 18 ligatitler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Manageren: Sir Alex Ferguson

Med Community Shield-seieren over Portsmouth hentet skotten sitt 30. United-trofé. Ferguson har bygget sitt tredje storlag, og øyensynlig holdt vinnermentaliteten på toppnivå. Først og fremst er det vinnerskallen som kjennetegner Ferguson. Har erfaring som overskrider alle i Premier League. Interessant blir derimot å se hvordan det slår ut at assistent Queiroz, sentral i det taktiske arbeidet, er borte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Profilen: Cristiano Ronaldo

Overgangsfarsen endte med at verdens beste spiller blir i United. Fansen, klubben og Ronaldo selv kan ha en utfordring med å rydde opp i forholdet seg imellom. Ronaldo er for øvrig ute med skade til oktober. Og når mannen som scoret 31 mål i Premier League i fjor, 41 totalt, mangler, er det naturligvis en betydelig svekkelse. Klarer han å gjenfinne fjorårsformen direkte etter comebacket? Ronaldos prestasjoner er blant de viktigste faktorene for avgjørelsen av Premier League.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva tror supporterne?

Ole P. Pedersen, styreleder i Manchester United Supporters Club Scandinavian Branch:

– Hvis Ronaldo kommer tilbake i form, og vi kjøper en spiss før transfervinduet stenger i august, er forventningene åpenbart at vi skal kjempe om ligagull, og vi bør komme langt i Mesterligaen. Vi aner vel at generasjonsskiftet der Scholes, Giggs og Neville viker plass for yngre spillere, kan skje i løpet av denne sesongen, med Anderson, Nani og Rafael da Silva som spennende spillere som kanskje kan erstatte «Manchester's finest».

– Akkurat nå er vi nok svært avhengig av at Rooney og Tevez holder høyt nivå, for å være giftige nok offensivt. Defensivt ser vi veldig solide ut.

Mulig førsteellever:

Edwin van der Sar – Gary Neville (Wes Brown), Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra – Michael Carrick, Paul Scholes – Cristiano Ronaldo, Anderson, Carlos Tévez – Wayne Rooney

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spillerstallen 2008/2009:

Målvakter:

1. Edwin van der Sar

Artikkelen fortsetter under annonsen

12. Ben Foster

29. Tomasz Kuszczak

28. Ron-Robert Zieler

40. Ben Amos

Forsvar:

2. Gary Neville (k)

3. Patrice Evra

5. Rio Ferdinand

6. Wes Brown

15. Nemanja Vidic

20. Fábio da Silva

21. Rafael da Silva

22. John O’Shea

23. Jonny Evans

27. Mikaël Silvestre

37. Craig Cathcart

39. James Chester

Midtbane:

4. Owen Hargreaves

7. Cristiano Ronaldo

8. Anderson

11. Ryan Giggs

13. Park Ji-Sung

16. Michael Carrick

17. Nani

18. Paul Scholes

24. Darren Fletcher

28. Darron Gibson

33. Sam Hewson

34. Rodrigo Possebon

35. Tom Cleverley

36. David Gray

Angrep:

9. Louis Saha

10. Wayne Rooney

19. Danny Welbeck

26. Manucho

32. Carlos Tévez

31. Fraizer Campbell

41. Federico Macheda

Linker: www.manutd.com (offisiell hjemmeside), www.united.no (offisiell skandinavisk supporterklubb)


Les mer om Premier League på Startsiden.