Madonna runder 50

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMadonna har vært superstjerne i halvparten av sitt liv. I dag runder popdronningen 50 år – i 25 av dem har hun vært verdens ledende kvinnelige popstjerne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdenmsstjernen i kjent positurVerdenmsstjernen i kjent positur

På denne dag for nøyaktig 50 år siden; 16. august 1958, kom lille Madonna Louise Ciccone til verden i Bay City, Michigan USA. I dag er hun bedre kjent som popdronningen Madonna - kommersielt sett kanskje den aller største kvinnelige artisten gjennom tidene. I hvert fall er det nettopp den posisjonen hun har hatt gjennom de tre siste tiårene.

Madonnas karriere har i perioder vaklet noe. Men den trendsettende artisten har alltid vist seg i stand til å komme tilbake for å gjenerobre poptronen. Og med sitt 11. studioalbum «Hard Candy», som kom ut tidligere i år og blant annet inneholder hennes seneste nummer én-hit i hele 19 - nitten - land, «4 Minutes» (som hun gjør i duett med Justin Timberlake), er neppe siste ord sagt i den saken.

Verdensstjerne i 25 år

Fra Madonna fikk sitt gjennombrudd med «Holiday» for 25 år tilbake, nærmere bestemt i 1983, har hun briljert som en av tidenes største kvinnelige artister i hele verden og for flere generasjoner. Hun har også vært en inspirasjonskilde for mange av sine etterkommere, og i den anledning har vi snakket med noen norske kulturpersonligheter om deres forhold til superstjernen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva er ditt forhold til Madonna?

«Madonna», debutalbumet fra 1983«Madonna», debutalbumet fra 1983

- Jeg var og er veldig glad i 80-tallsmadonna. Syns hun hadde veldig mange fengende, bra poplåter som med en litt annen og mindre slick produksjon kunne ha glidd rett inn på et hvilket som helst powerpopalbum. Når det er sagt, syns jeg det er litt slitsomt at hun hele tiden er så fryktelig opptatt av å «følge med i tiden» og menge seg med det hippeste hippe av produsenter/duettpartnere/designere. Men hun holder seg godt, for all del, forteller musiker og artist Vibeke Saugestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


- Jeg har et veldig avslappet forhold til Madonna. Jeg så henne live i Sverige på 90-tallet... For øvrig en skikkelig møkkakonsert, mimrer Christer Falck. - Ellers synes jeg hun er en usedvanlig oppskrytt artist. En medioker låtskriver, elendig vokalist, grei danser, men en fantastisk markedsfører, konkluderer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Har hun eller musikken hennes betydd noe for deg personlig?

- Ingen verdens ting!, slår Falck bestemt fast.

- Jeg kjøpte meg en tøff (trodde jeg, helt til en venninne av en venninne gjorde meg oppmerksom på at Poco Loco IKKE var tøft) skinnjakke etter å ha sett videoen til «Papa Don't Preach». Og så har jeg sunget «Material Girl» mange ganger på karaoke..., avslører powerpopdronning Saugestad fra Moss.

«Like A Virgin», platen som ga henne det virkelig store gjennombruddet i 1984«Like A Virgin», platen som ga henne det virkelig store gjennombruddet i 1984

Også journalist og forfatter Marta Breen, som i 2006 ga ut boken «Piker, vin og sang - 50 år med kvinner i norsk pop og rock», som tar for seg kvinnelige artister og musikkgrupper opp gjennom historien, har et forhold til den amerikanske superstjernen:

- Jeg har alltid vært begeistret for både henne og musikken hennes, og har aldri skjønt den kritikken hun har fått opp gjennom årene. Av en eller annen grunn blir hun sett på som en representant for kvinnen, og forventes å oppføre seg deretter. Ingen mannlige artister utsettes for det samme, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I høst kommer hennes andre bok på markedet, også den musikkrelatert; «Radka Toneff - Hennes korte liv og store stemme» på Kagge Forlag.

- Hvilken av Madonnas låter mener du er best/viktigst?

- Selv om jeg digger de beste danselåtene hennes, som «Hung Up», er mine favoritter de lavmælte «Secret» og «This Used To Be My Playground». «Secret» er en usedvanlig vakker ballade. Ellers digger jeg «Holiday», «Material Girl», «Papa Don't Preach» og «True Blue», avslører forfatteren.

«True Blue» fra 1986 trekkes frem som en av hennes beste utgivelser«True Blue» fra 1986 trekkes frem som en av hennes beste utgivelser

Vibeke Saugestad har en annen favoritt:

- Hm... «Like A Virgin» kanskje?

- «Like A Prayer», «Frozen» og «Love Song», er låtene som Christer Falck vil trekke frem.

De er ikke udelt enige når vi spør om hvilket av Madonnas album som har betydd mest for dem.

- Det er vanskelig å velge mellom «Like A Virgin», «Ray Of Light» og «Like A Prayer», mener Marta Breen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- «Like A Prayer» fra 1989, hennes eneste virkelig gode album, mener Christer Falck bestemt.

Saugestad trekker frem «True Blue» som 50-årsjubilantens beste utgivelse.

«Like A Prayer» fra 1989 trekkes frem som hennes kanskje beste album«Like A Prayer» fra 1989 trekkes frem som hennes kanskje beste album

Madonna legger i disse dager ut på sin Sticky & Sweet Tour, som tar henne til utvalgte europeiske og nordamerikanske storbyer. Madonna kommer ikke til Skandinavia denne gangen, men vil nok bli feiret i anledning milepælen det er å bli et halvt århundre...

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden