Pene personer behandles bedre

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEr du pen tjener du bedre og får mer omsorg enn styggere søsken, har kommet frem i tidligere forskning. Nå hevder en professor at vakre folk også blir behandlet bedre av folk rundt seg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er professor V. Bhaskar ved University College London som står bak forskningen, skriver Forskning.no, som har undersøkt hvordan mennesker i et TV-program behandlet hverandre. TV-programmet Shafted, minner litt om Det svakeste ledd, som gikk på NRK. Det handler om å tjene mest mulig penger. Hver runde får den med høyest poengsum kaste ut en av konkurrentene.

Undersøkelsen til V. Bhaskar viser at de minst pene hadde dobbelt så stor sjanse for å bli eliminert. Faktorer som alder og kjønn skal ikke ha hatt noe å si.

I siste runde av programmet må hver av de to gjenværende deltagerne bestemme om de vil dele pengepremien, eller stikke av med alt selv. Hvis begge velger å dele, får de halvparten av beløpet hver. Dersom den ene sier han vil ha alt selv, får han også alt. Sier derimot begge at de vil ha alt selv, får ingen av dem noe som helst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dette spillet lønner det seg altså å stå igjen med en konkurrent som er villig til å dele. Selv om det er ingenting som indikerer at pene mennesker er snillere enn andre, valgte vinnerne av den nest siste runden, ifølge undersøkelsen, å ta med seg den peneste deltageren til finalen.

I 13 av 69 tilfeller valgte deltageren å ta med den vakreste personen, selv om vedkommende hadde tjent vesentlig mindre penger enn de andre.

Professor V. Bhaskar mener effekten av hvordan deltagerne så på de vakreste konkurrentene, gjorde at mange har tapt hundrevis av euro.