Kongepingvinen Nils Olav adlet

Kongepingvinen Nils Olav inspiserte den norske Garden i Edinburgh. Foto: Scanpix
Kongepingvinen Nils Olav inspiserte den norske Garden i Edinburgh. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKongepingvinen Nils Olav er fra før oberst i Hans Majestet Kongens Garde. Etter en seremoni fredag kan obersten også sette sir foran navnet sitt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nils Olav holder vanligvis til i dyreparken i Edinburgh i Skottland.

Da Garden besøkte byen i 1972 ble løytnant Nils Egelien begeistret for pingvinene, og en av dem ble plukket ut som maskot. Pingvinen fikk navn etter Egelien og daværende kong Olav V.

Den opprinnelige Nils Olav døde i 1987 og både navn og rang har siden gått i arv.

Årlige besøk

Garden er alltid innom dyreparken for å hilse på Nils Olav når de deltar på den årlige Edinburgh Military Tattoo-festivalen.

– Nils kjenner alltid igjen gardistene når de kommer for å besøke ham i dyreparken. Han elsker oppmerksomheten de gir ham, sier Darren McGarry, som arbeider i dyreparken.

Den nåværende Nils Olav, den tredje i rekken, ble møtt med fanfarer og en tale da han fredag ble adlet i dyreparken i Edinburgh.

Inspiserte gardistene

Den 90 centimeter høye pingvinen inspiserte deretter Garden på ulastelig vis. Han tasset nedover rekken av gardister og strakk tidvis hals for å sjekke uniformene ekstra nøye.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På vegne av kong Harald slo så den britiske generalmajoren Euan Loudon Nils Olav til ridder, og han fikk et emblem knyttet rundt den ene vingen som bevis på adelstittelen.

– Dette gikk veldig fint. Vi er beæret over at Garden adler Nils Olav, og han oppførte seg som den perfekte pingvin under hele seremonien, sa McGarry etter at pingvinen var blitt sir Nils Olav. (©NTB)