Trippeldrapssiktet nektet avhør

En kvinne og hennes to barn ble drept på Grefsen torsdag. Kvinnens ektemann er siktet for drapene. Foto: Scanpix
En kvinne og hennes to barn ble drept på Grefsen torsdag. Kvinnens ektemann er siktet for drapene. Foto: Scanpix 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p44-åringen som er siktet for det brutale drapet på sin kone og deres to barn på Grefsen i Oslo, nektet fredag å la seg avhøre.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble en 34 år gammel irakisk kvinne og hennes to barn på ett og fem år brutalt drept på korttidshjemmet i Bjerkealleen 24 på Grefsen. Kvinnens mann, en 44 år gammel iraker, er pågrepet og siktet for drapene. Fredag ville ikke mannen la seg avhøre.

– Siktede har valgt å ikke la seg avhøre fredag. Han ønsker ikke å gi noen forklaring til politiet ennå, men har gitt signaler om at han vil la seg avhøre senere. Slik vi forstår det, ser ikke mannen seg i stand til å la seg avhøre ennå, sier politioverbetjent Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt til NTB.

– Sterkt preget

Politiet betegner drapene som meget brutale, spesielt siden to små barn var involvert. Da 44-åringen ble pågrepet, sto han utenfor korttidshjemmet og ventet, tildekket med blod. Politiet vil ikke fortelle om mannen vurderes som psykisk ustabil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har antydet at han vil forklare seg. Det holder foreløpig, sier Metlid.

Ifølge 44-åringens forsvarer, advokat Solveig Høgtun, er det usikkert når mannen vil la seg avhøre.

– Siktede er sterkt preget av sakens alvor og det tragiske utfallet, sier Høgtun til Aftenposten.no.

Samtykket til fengsling

44-åringen har derimot samtykket til fengsling i fire uker med brev- og besøksforbud. De to første ukene er med full isolasjon og medieforbud.

– Mannen er i politiets arrest og har samtykket til varetektsfengsling, bekrefter Metlid.

I tillegg til familien som ble drept, bodde det tre andre familier på korttidshjemmet. Politiet har foretatt en rekke vitneavhør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vitner fra dette hjemmet har vært viktige for oss for å få klarhet i hva som har skjedd, og for motiv, sier Metlid.

Hun påpeker at etterforskningen nettopp er begynt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Resultater av obduksjonene og den tekniske etterforskningen må vi komme tilbake til. Men her har vi en krevende jobb foran oss, sier Metlid.

Irakisk familie

Ifølge politiets opplysninger skal den drepte kvinnens familie komme fra Irak.

– Ut ifra de opplysningene vi har, jobber vi nå med å kartlegge forholdene rundt disse barna og kvinnen. Kvinnens familie skal være fra Irak, og vi vil prøve å ta kontakt med dem, sier Metlid.

Hvorvidt familien har slektninger i Norge er uvisst.

Den drapssiktede mannen kom til Norge i 1999 etter asylsøknad, og skal ha reist ut av landet ved flere anledninger. Det er ikke mer enn tre måneder siden han kom tilbake til Norge og bosatte seg sammen med resten av familien, som da hadde tilhold på korttidshjemmet på Grefsen. Ifølge politiet fremstår det som om familien var i landet på visum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet tør ikke fastslå om de involverte har operert med riktig identitet overfor norske myndigheter.

Krisehjelp etter drapene

De tre øvrige familiene som holdt til på korttidshjemmet, mottar nå krisehjelp etter trippeldrapet.

– Familiene er blitt trygt tatt vare på og har hatt en grei natt. De ble først tatt hånd om av politiet og så sosialvakttjenesten. De har fått god helsebistand. Vi har hatt full beredskap med vakttjeneste hvor lege og psykolog har vært tilgjengelig, sier bydelsdirektør Mona Taasen i Nordre Aker til NTB.

I tillegg til Nordre Aker er det bydelene Grünerløkka og Søndre Nordstrand som har ansvar for plasseringene. Alle familiene er i sosialhjelpsystemet og er i vanskelige situasjoner.

Nordre Aker har også opprette en krisetelefon for å hjelpe de i lokalmiljøet på Grefsen som skulle ha behov for det. (©NTB)