Hemmelige spiondokumenter utgitt i USA

TV-kokken Julia Child var spion i Kina. Foto: Scanpix
TV-kokken Julia Child var spion i Kina. Foto: Scanpix 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEndelig kan 94-åringen Barbara Podoski fortelle historien om da hun slo en tysk sersjant i fjeset under andre verdenskrig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hennes historie var en av mange som ble brakt fram i lyset da det amerikanske nasjonalarkivet frigjorde dokumenter fra Enheten for strategiske tjenester (OSS), forgjengeren til CIA.

– De brukte meg stort sett til å avhøre krigsfanger siden jeg er flerspråklig, sier Podoski, som opprinnelig er tsjekker.

Hun var til stede da nasjonalarkivet torsdag frigjorde tusenvis av dokumenter, og fikk samtidig en bronsestjerne for sin innsats under krigen, melder CNN.

Hemmelige agenter

De var soldater, skuespillere, historikere, advokater, professorer og sportsutøvere i det sivile. Men i flere år under andre verdenskrig jobbet de som agenter.

I arkivene finner man også navnet til den kjente TV-kokken Julia Child, som jobbet som spion i det daværende Ceylon og i Kina.

De 750.000 dokumentene som er frigitt gir et innblikk i et enormt spionnettverk under OSS, som den tidligere amerikanske presidenten Franklin Roosevelt sto bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flott

– Etter alle disse årene blir endelig alle disse navnene frigitt, jeg syns det er flott, sier tidligere agent Elizabeth McIntosh.

– Alle disse menneskene har blitt fortalt at de ikke kan si til noen at de har vært OSS-agenter.

CIA har lenge nektet å frigi dokumentene. Men tidligere direktør i CIA William Casey banet vei ved å offentliggjøre millioner av filer og dokumenter i 1981. Personalfilene er de siste som har blitt frigitt. (©NTB)