Nektet adgang til Gori

Russiske soldater stanser alle som forsøker å ta seg inn i Gori. Foto: Scanpix.
Russiske soldater stanser alle som forsøker å ta seg inn i Gori. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFlyktninghjelpen har to dager på rad forsøkt å komme seg inn i Gori, men ble nektet adgang.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsansvarlig Glenn Pettersen i Flyktninghjelpen forteller på telefon fra Tbilisi om sine to forsøk på å ta seg inn i den russiskokkuperte byen nord i Georgia.

- Torsdag hadde vi planlagt å kjøre inn med UNHCR, men de dro for tidlig i forhold til oss. Da vi kom opp til den siste georgiske kontrollposten ble vi nektet å kjøre videre av politiet der. Senere fikk vi også høre at de russiske styrkene hadde konfiskert bilene til UNHCR, sier Pettersen til ABC Nyheter.

ABCTV:Journalister beskutt i bil

Skjøt i luften

FN fikk senere tilbake bilene sine, men det var ikke tilfelle for alle som prøvde å komme seg inn i Gori. En rekke journalister og bistandsarbeidere ble truet av de russiske soldatene, og på en video som har kommet ut skjøt en russisk soldat en rekke skudd i luften da han forsøkte å beslaglegge kameraet til en georgisk journalist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Georgisk politi har nå kontroll over stort sett hele veistrekningen fra Tbilisi til Gori. Cirka en kilometer utenfor byen har russiske styrker tatt oppstilling. Ifølge Pettersen står georgisk politi nå bare 200 meter unna dette.

ABCTV: Russisk soldat skyter mot journalister

- I dag gjorde vi et nytt forsøk sammen med et sikkerhetsteam fra FN. Denne gangen kom vi frem til de russiske linjene, men der var det full stopp. Vi fikk beskjed om at de ikke ville slippe oss inn fordi det allerede var et humanitært team inne i byen. Hvem dette var fikk vi ikke vite, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke anspent

Pettersen og de andre i følget tilbød seg å vente til dette laget hadde kommet ut, men etter halvannen time valgte de å kjøre tilbake til Tbilisi.

- De russiske soldatene oppførte seg svært rolig og kontrollerte. Det var ikke noen anspent situasjon der i dag, i motsetning til hva som var tilfelle i går, sier Pettersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at det er en kø av bistandsorganisasjoner og pressefolk som forsøker å komme seg inn i byen, men at russiske styrker har satt foten ned for de aller, aller fleste.

Inne i Tbilisi jobber nå Flyktninghjelpen for fullt med å sørge for at de 4700 flyktningene som har søkt tilflukt i offentlige bygg får det utstyret og maten de trenger.

Les mer: Skutt på direkten

118.000 fordrevne

- Vi har satt i gang program for å dele ut mat og de mest nødvendige nødhjelpsartiklene til de 4700 menneskene som har søkt tilflukt i offentlige bygg her i Tbilisi. Det er mest snakk om skoler og barnehager, og de er ikke utstyrt for å ha folk boende der over flere dager, sier Margaret Vikki til ABC Nyheter.

Så langt er det meldt om at 50.000 mennesker har kommet til Tbilisi som følge av krisen. Totalt blir antallet internt fordrevne anslått til å være 118.000 ifølge FN.

- Store nødhjelpsforsendinger er på vei, men nå er det problemer med å skaffe såpe, mat og klær. Vi skaffer våre egne varer og deler de ut nå. Vi har 60 personer som er ute og kjøper inn forsyninger til vår hjelpeinnsats. Vi har også et prosjekt i Rustavi, som ligger i utkanten av Tbilisi, sier Vikki.