«Utrolig, fantastisk og uvirkelig»

Sara Nordenstam med bronsemedaljen hun vant i Beijing-OL fredag. (Foto: Cornelius Poppe, SCANPIX)
Sara Nordenstam med bronsemedaljen hun vant i Beijing-OL fredag. (Foto: Cornelius Poppe, SCANPIX)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDronningen gråt, svømmelederne jublet og toppidrettssjefen lot seg imponere da Sara Nordenstam vant en uvirkelig bronsemedalje på 200 meter bryst fredag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sara Nordenstam på vei mot sensasjonell OL-bronse på 200 meter bryst.Sara Nordenstam på vei mot sensasjonell OL-bronse på 200 meter bryst.

– Jeg står her med en fantastisk følelse. Det er helt uvirkelig og utrolig. Etter at jeg var i mål tok det en stund før det gikk opp for meg at jeg virkelig hadde klart å vinne bronsemedaljen, sa Nordenstam etter å ha svømt inn til europarekorden 2.23,02.

– Selvsagt tenkte jeg på at det kunne gå, men før jeg kom hit til Beijing var en plass i finalen det beste jeg hadde håpet på. Det er mange år med mye slit som ligger bak dette, og det er helt fantastisk å få betalt i form av en bronsemedalje i OL. For meg er denne medaljen like god som gull.

Hun lå på fjerdeplass ved vending etter både 50, 100 og 150 meter, men på den siste lengden slo hun til for fullt. Hun passerte østerrikske Mirna Jukic på de siste meterne.

– Jeg fikk frysninger på ryggen av den avslutningen hun presterte, sa toppidrettssjef Jarle Aambø til NTB, og la til at det ikke er så ofte han står med slike følelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nervøs

– Jeg var fryktelig nervøs før denne finalen, og må innrømme at jeg ikke sov mer enn et par timer i natt. Jeg våknet et par timer før vekkerklokka ringte, og da var det umulig å sove igjen, sa Nordenstam.

– Jeg lurte på hvordan jeg skulle takle alt dette, men jeg fikk mange gode råd fra Alexander Dale Oen, og dem fulgte jeg. Derfor hørte jeg på en lydbok med Harry Potter til helt opp til start, og på den måten klarte jeg både å holde meg rolig og tenke på noe annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rebecca Soni fra USA svømte inn til OL-gull på verdensrekord 2.20,22. Heller ikke sølvvinner Libby Trickett var det noe å gjøre med.

– Det var utrolig å se opp på resultattavla og se at mitt navn sto på bronseplass. Jeg hadde det vondt på de siste meterne, men jeg kjente og visste at jeg hadde svømt et godt løp. Muligheten for medalje hadde jeg ikke tenkt på, og jeg visste ikke hvordan jeg lå an. For ikke å bli forstyrret av konkurrentene lukket jeg øynene ved hver vending, fortalte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekord

Hun satte europarekord i semifinalen, men fikk bare holde den noen få minutter før Jukic tok den fra henne. Også i finalen ble det rekord. Nå går det nok en stund før noen tar den rekorden fra henne.

– Jeg trodde det jeg presterte i forsøket på 200 meter her i OL var så optimalt som mulig, men etterpå har det bare gått fortere og fortere. Det er helt klart at jeg finner krefter, men hvor de kommer fra aner jeg ikke, sa den jublende bronsevinneren.

– Det var helt utrolig at kongen var her og så på meg også, sa Sara som flyttet til Norge fra Sverige som tiåring. Nå er det bare hun som er igjen i Oslo, mens resten av familien har flyttet tilbake til Stockholm.

– Jeg ble norsk i 2004 og har ikke angret en dag på det, for jeg føler meg helt norsk, og Oslo er hjemme for meg.

– Hva nå?

Nå er det OL i 2012 som gjelder, og dersom vi får bygd et nytt 50-metersbasseng på Lambertseter, ja, da tar jeg sikkert med meg OL i 2016 også, jublet Sara Nordenstam etter den sensasjonelle OL-bronsen hun vant i Vannkuben fredag. (©NTB)


Les mer om Sommer-OL på Startsiden.