Hva tror ekspertene?

<p class="hidden"> </p>
 

<pTo fotball-eksperter og to tidligere englandsproffer sier hva de tror om den nært forestående Premier League-sesongen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvem tror du kjemper helt i toppen i år?

Davy Wathne:

(Davy Wathne er programleder på TV2-sporten og en lidenskapelig supporter av engelsk fotball)

- Det er ikke gjennomtrekk i toppen lenger, det er de samme som går igjen. Vi ser ikke lenger at lag kan gå rett til topps for så å forsvinne, så det er ingenting som tilsier at det ikke skal bli et nytt år med de fire store. Det er både gøy og trist. Det er ok fordi du får store kamper og mye jubalong, men det er trist for dem som aldri får være med. Vi får det ikke slik det er i Norge nå, når du aldri kan vite hvem som vinner.

- Av de rett under de fire store er det litt tilfeldig hvem det blir. Man må ha flyt og være litt heldig. Tottenham har en forunderlig evne til å være gode mot de gode, og dumme seg ut mot de andre. Jeg slutter aldri å forundre meg over det. Everton ble bedre etter at Rooney forsvant, men det kan like gjerne være Manchester City eller Fulham som vil komme til å overraske. Det er alltid noen som gjør det bedre enn det som forventes ut i fra ressursene. I Norge ser vi det med Tromsø og Fredrikstad i år.

Arne Scheie:

(Mangeårig kommentator på NRK med fotball og hopp som de store idrettene. Kommenterte i flere år den tradisjonsrike «Tippekampen» på statskanalen)

- Det er vanskelig å komme bort fra de fire store, og jeg ser ikke noen andre som kan komme opp og vinne. Hvem av dem som vinner det vet jeg ikke, det første som slår meg er at det står mellom Manchester United og Chelsea. Så har Liverpool kjøpt Keane og blir gode, men jeg avskriver heller aldri Arsenal. Wenger er veldig flink til å få fram nye lag. Under der ligger det en gruppe med Everton, Tottenham og Aston Villa som de største eksponentene, men også Newcastle, Blackburn og Portsmouth kan bli gode.

- Det er alltid et lag som gjør det bedre enn forventet, men jeg kan ikke se hvem, jeg er så dårlig til å tippe. Det er jo veldig synd at det er slik at du kjøper deg til det. Jeg er litt romantisk av meg og synes det var gøy i de tider hvor lag som Ipswich og Nottingham kunne overraske og vinne.

Jan Åge Fjørtoft:

(Tidligere Englands-proff. Har spilt for klubbene Swindon, Middlesbrough, Sheffield United og Barnsley i den engelske toppserien. Er nå manager for Lillestrøm Sportsklubb)

- Jeg gleder meg og har som alltid forventninger når verdens mest underholdende liga sparkes i gang igjen. Som så mange andre nordmenn er jeg anglofil så det skal bli godt å få den i gang igjen. Alle sier Manchester United eller Chelsea som vinnere, men vi må huske på at i fjor gjorde Arsenal det godt før de mistet Eduardo, men endte likevel til slutt bare fire poeng bak Manchester United. Liverpool blir også farlige, og spennende å følge.

Jo Tessem:

(Tidligere proff i Southampton i Premier League, har også vært innom Millwall og Bournemouth. Bor i England og er for tiden klubbløs).

- Jeg tror det blir Manchester United eller Chelsea, men det er fire lag der oppe i mine øyne. Jeg vil bli overrasket om det er noen andre, jeg føler ikke at det er noen andre som har verken ressursene eller spillerne til det. Vi så det blant annet i Community Shield-kampen i helgen. Der ser vi hvor Portsmouth ligger i forhold til United, og de er et stykke unna.

- Hvem rykker ned?

Davy Wathne:

- De som er eksperter sier at de som kommer opp rykker rett ned igjen. Jeg tror en av dem får flyt, slik er det alltid, og West Brom kan bli det laget. Det er også alltid ett etablert lag som havner i trøbbel. Det er bemerkelsesverdig at alle som har rykket opp er så ressurssvake, det er overraskende. Men nå er jo fotball blitt slik at en rikmann eller en insustrimagnat kan drysse ut millioner av pund over en klubb. Det ser vi andre steder også, for eksempel med Hoffenheim i Bundesliga. Men for å forbli i toppen trenger du kompetanse, tradisjon, kunnskap og kultur.

Arne Scheie:

- Det blir spennende både i toppen og i bunnen. De som kommer opp kommer jo til å få problemer til tusen. West Brom er kanskje det av de som kan gjøre det best, de har kjøpt mye og lurt, men om det holder får vi se. Det er jo ofte slik at de som kommer opp tar heisen ned igjen.

Jan Åge Fjørtoft:

- De nyopprykkede vil nok slite. Jeg tror faktisk også at Blackburn vil slite i bunnkampen, for jeg tror ikke at alle som rykket opp går ned igjen. Stoke og West Brom har helt forskjellig måte å spille fotball på, Tony Pulis og Stoke tenker langt, mens West Brom spiller mer fotball. Jeg håper West Brom klarer seg. Jeg har et godt forhold til dem, og vi har jo også vår gamle spiller Robert Koren der borte. Stoke har god finansiell backing, men de får jo uansett ikke de beste spillerne så det hjelper ikke så mye.

Jo Tessem:

- De to nederste vil være nyopprykkede, men fra tredje sist og helt opp til femte plass er det jevnt. Stoke går i hvert fall ned. Jeg har sett dem i en kamp, og de ser veldig svake ut. De har kjøpt Kitson fra Reading, men ellers gamblet litt med gamle spillere. Hull har investert ganske bra, det trenger ikke bety så mye, men de har i hvert fall gjort det de kan. Det er vanskelig å si.

- Hvem er, og hvem har gjort de beste kjøpene?

Davy Wathne:

- Det går ikke an å si at det laget har kjøpt best eller at den spilleren er best. Tottenham for eksempel kjøper fantastisk flotte navn, men det er mange som ikke lykkes. Jeg tror at de som har en langsiktighet og stabilitet gjør det bedre enn de som kjøper navn. Det er veldig tilfeldig om nye spillere finner seg til rette og lykkes. Torres var en direktesuksess, mens Shevchenko er en som ikke fikk direkte «impact». Det er umulig å vite, og det finnes flere av typen Shevchenko enn Torres.

- Jeg synes Wenger er den som er flinkest til å fornye seg og forandre. Han skaper lag med fart og giv uten å signere etablerte stjerner. Han tenker ”hva har jeg, hva mangler jeg?” Ferguson er også god på å skape en ny sult blant spillerne. Det er utfordringen, å finne det balansepunktet. Man trenger en ny iver etter å vinne noe. Uansett synes jeg det er meningsløst å tippe fotball, det er så mye som er ukontrollerbart.

Arne Scheie:

- Chelsea er jo ikke så dumme etter at de har kjøpt Deco. Så får vi se om de får avklart situasjonen med Kaka. Men da må de vel ut med mellom 500 og 700 millioner. Ellers bør vel gjerne United ha noen spisser nå som Rooney er ute og Ronaldo også er ute en stund. De er jo mye linket med Berbatov og Henry, som ville vært veldig gode.

Jan Åge Fjørtoft:

- Uten hensyn til pris så tror jeg Robbie Keane var en lur signering. Han scorer nok 15-20 mål og det kan være svært avgjørende. Det er sånn sett den beste. Som klubb så er det spennende å se de nye Chelsea har skaffet seg, det blir spennende å se om Tottenham kan utfordre de fire store og om Benitez klarer å få til ett lag som kan utfordre. Jeg sitter med en følelse av at han nå har skjønt at han trenger et ligamesterskap, og i år kan vi få se det.

- En annen god signering er Andy Johnson som har gått til Fulham. All respekt for å signere en stopper eller en back, men signerer du mål så signerer du poeng.

Jo Tessem:

- Godt spørsmål. Deco i Chelsea kan bli stor dersom han passer inn. Klubbmessig er det mange som bruker mye penger. Liverpool med Keane kan fort bli en god signering. Av de som har signert store utenlandske navn får de ofte problemer med å hevde seg med en gang, mange må opp ett nivå og venne seg til tempoet før de eventuelt slår til.

- Til slutt, følger du noe lag ekstra tett i England?

Davy Wathne:

- Jeg er troløs når det gjelder lag, det er litt som med kvinner. Jeg har hatt forskjellige lag i forskjellige faser i livet mitt. Først var det Tottenham med Dave McKay og Jimmy Greaves. På 70-tallet, som student, var det Leeds med Billy Bremner og Allan Clarke. Så begynte jeg i Bergens Tidende å fikk se Liverpool mye gjennom reiser med jobben. Da ble det laget. Siden har jeg erkjent at jeg har Brann i livet, og det er dominerende.

- Jeg liker når det er nordmenn i Premier League. Som da vi hadde flere i Manchester United, vi hadde Flo i Chelsea etc. Men jeg har ikke noe enkeltlag, jeg har ingen tatovering med klubblogo, jeg er troløs.

Arne Scheie:

- Jeg dyrker ikke ett lag og skjønner ikke helt at folk drar til England bare for å se ett lag. Hvis du ser Manchester United så kan du jo få med deg Liverpool også. Hvorfor dyrke ett lag når du kan ta flere? Jeg får heller med meg så mye som mulig.

Jan Åge Fjørtoft:

- Mitt lag var i gamle dager Leeds, men nå er de på tredje nivå i engelsk fotball. Av de som ligger lenger oppe nå så følger jeg Middlesbrough tett, jeg har jo spilt der før. Jeg er også fascinert av måten Arsenal spiller og tenker på. Wenger er en utrolig fascinerende manager.

Jo Tessem:

- Jeg vokste ikke opp med noe favorittlag. Jeg vokste opp med NRK og tippekamp, og jeg husker også at vi alltid gledet oss til fotball-VM med Brasil. Jeg ser mer etter god fotball, uten noe favorittlag.


Les mer om Premier League på Startsiden.

Personvernpolicy